Patriarhul Daniel scrie despre "unele influente negative ale internetului". Mesajul inaltului ierarh ortodox

Dată publicare: 12-09-2015 16:01
Dată actualizare: 15-09-2015 07:01


Patriarhul Daniel - Agerpres

Familia, Biserica si scoala, ca factori educationali decisivi, au responsabilitatea de a spori cooperarea in vederea educarii si formarii copiilor si tinerilor pentru o viata armonioasa, afirma patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel.

"Astazi, Familia, Biserica si scoala, ca factori educationali decisivi, au responsabilitatea de a spori cooperarea in vederea educarii si formarii copiilor si a tinerilor pentru o viata armonioasa in familie si in societate, dar si pentru a deveni cetateni ai patriei ceresti, adica ai imparatiei cerurilor, deoarece scopul ultim al vietii omului pe pamant este pregatirea sa pentru viata si fericirea eterna in imparatia iubirii Preasfintei Treimi", spune intaistatatorul BOR, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane, citat de Agerpres.

Deopotriva cu "parintesti binecuvantari si ganduri de incurajare pentru o noua activitate", adresate elevilor, parintilor si cadrelor didactice, patriarhul atrage atentia asupra rolului hotarator pe care il au Familia si scoala in formarea elevilor in spiritul "valorilor perene sau permanente si in protejarea copiilor de anturajele nocive si de unele influente negative ale internetului".

"Intrucat bazele educatiei se pun in familie, este esential ca parintii, bunicii si rudele elevilor sa constientizeze rolul major pe care il au in formarea personalitatii acestora si mai precis in formarea caracterelor, in promovarea valorilor perene sau permanente si in protejarea copiilor de anturajele nocive si de unele influente negative ale internetului. Daca bazele educatiei se pun in familie, scoala are rolul de a continua actul educativ, atat prin oferirea unui bagaj informational riguros, cat mai ales prin formarea personalitatii depline a elevului, dornic sa participe la viata comunitatii prin calitati reale si spirit creator, deoarece informarea, fara o formare spirituala a omului, nu dezvolta persoana ca fiinta comunionala si relationala", subliniaza patriarhul.

Inaltul ierarh ortodox considera ca "educatia integrala in adevaratul sens al cuvantului presupune si o formare in spiritul comuniunii, inclusiv constientizarea apartenentei la o comunitate de oameni meniti sa se dezvolte, sa lucreze si sa progreseze impreuna in demnitate si creativitate".

"Respectul de sine si respectul fata de ceilalti reprezinta valori fara de care o societate nu se poate dezvolta in mod armonios. Parintii si profesorii trebuie sa valorifice talantii fiecarui copil, sa il invete ca este capabil si valoros ca persoana unica si irepetabila creata dupa chipul lui Dumnezeu. Fiecare elev trebuie incurajat sa isi puna in valoare darul sau unic primit de la Dumnezeu, dar sa si respecte darurile sau talentele celor din jurul sau. De asemenea, buna cuviinta si respectul fata de parintii care l-au crescut si fata de educatori, invatatori si profesori trebuie cultivate, nu ca o obligatie, ci ca pe o lumina a sufletului frumos, ca o recunostinta fata de cei care isi dedica intreaga viata cresterii, educarii si formarii copiilor si tinerilor", spune patriarhul Daniel.

In opinia patriarhului, rolul Bisericii este acela de a promova valorile permanente si reperele autentice verificate in timp indelungat.

"Biserica, prin rolul ei educational si calauzitor de veacuri, doreste sa vina in intampinarea nevoilor societatii, constituindu-se intr-un reper spiritual si un sprijin moral atat in vremuri bune, cat si in situatii de criza. Amalgamul de stimuli, de evenimente, de false valori promovate adesea ca moda a zilei pot dezorienta familiile, dar si scoala. De aceea, rolul Bisericii este acela de a promova valorile permanente si reperele autentice verificate in timp indelungat. Astazi, intr-o lume confuza, Biserica este chemata sa ofere o lumina spirituala asupra problemelor majore ale societatii. Iar aceasta mai ales pentru ca Biserica este o comunitate umana centrata pe o comuniune spirituala divino-umana, ce transcende timpul si spatiul, deoarece ea este Trupul tainic al lui Hristos, "care ieri, astazi si in veci este Acelasi" (Evrei 13, 8)", afirma acesta.

Patriarhul reaminteste ca anul 2015, declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane drept "Anul comemorativ al Sfantului Ioan Gura de Aur si al marilor pastori de suflete din eparhii", reprezinta "un prilej pentru a pune din nou accent pe valentele crestine ale pedagogiei" si subliniaza ca sfantul atragea atentia ca "educatia nu inseamna doar cunoastere, ci si formarea spirituala a omului sau cultivarea bunatatii sufletului ca frumusete a acestuia in relatia lui cu semenii, cu societatea".

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO