Patriarhul Daniel în Pastorala de Crăciun: Familia - binecuvântare şi icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate

Ultima actualizare: 24-12-2019 18:18
Patriarhul Daniel
Agerpres

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, subliniază, în Pastorala de Crăciun, importanţa familiei, arătând că aceasta se confruntă, adeseori, în societatea contemporană, cu o serie de provocări şi de crize, informează Agerpres.

"Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos ca Prunc într-o familie săracă material şi aflată în călătorie ne cheamă să acordăm o atenţie deosebită familiei, în general, şi familiei creştine, în special. Familia este coroana creaţiei şi locul sau mediul în care omul începe să înţeleagă taina iubirii şi a binecuvântării părinteşti a lui Dumnezeu pentru oameni. Familia a ocupat întotdeauna un loc central în învăţătura creştină, reprezentând cadrul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii conjugale, părinteşti, filiale şi frăţeşti. Familia este binecuvântare şi icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate, un spaţiu sacru al lucrării harului Preasfintei Treimi orientat spre viaţă şi iubire eternă", afirmă Patriarhul, în pastorala intitulată "Naşterea Domnului - Binecuvântarea părinţilor şi copiilor".

Sfântul Sinod al BOR a proclamat, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, anul 2020 drept Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români, precizează înaltul ierarh.

Potrivit acestuia, "în societatea contemporană, familia creştină trăieşte într-o lume indiferentă sau confuză din punct de vedere spiritual, fiind confruntată, adeseori, cu multiple provocări şi crize precum sărăcia, migraţia, şomajul, alcoolismul, drogurile, depresia, divorţul şi nesiguranţa zilei de mâine".

"Astăzi, când ni se propun 'modele' străine de valorile creştine, este necesar să fie afirmate cu tărie sfinţenia căsătoriei, solidaritatea în familie şi între familii, demnitatea maternităţii, a paternităţii, a filiaţiei şi a fraternităţii, ca daruri ale iubirii lui Dumnezeu, ce trebuie cultivate în comuniune de iubire şi coresponsabilitate. Cunoscând provocările actuale la adresa familiei creştine, preoţii ortodocşi sunt îndemnaţi să încurajeze şi să susţină familiile care duc o viaţă creştină autentică, să sprijine material şi spiritual familiile numeroase, pe cele monoparentale sau aflate în situaţii dificile, să încurajeze enoriaşii să contribuie la sprijinirea familiilor sărace, precum şi la educaţia religios-morală a copiilor din comunitate", transmite Patriarhul Daniel.

Înaltul ierarh cheamă la ajutorarea oamenilor bolnavi, a bătrânilor şi a săracilor.

"Urmând pilda înaintaşilor noştri, să folosim timpul Sărbătorii Naşterii Domnului astfel încât să aducem bucurie părinţilor şi copiilor, precum şi tuturor oamenilor care au nevoie de ajutor. Să arătăm o atenţie deosebită familiilor care au copii mulţi, dar şi persoanelor singure, sărace, bolnave, bătrâne, descurajate, îndoliate şi îndurerate, oferindu-le un semn al iubirii lui Hristos faţă de ei, o faptă bună şi un cuvânt bun. Lumina de la Betleem ne cheamă, aşadar, să arătăm mereu în jurul nostru, prin cuvânt şi faptă, semne de speranţă, de solidaritate şi de comuniune fraternă", spune PF Daniel.

Patriarhul BOR îndeamnă ca în noaptea trecerii dintre ani credincioşii să îi pomenească în rugăciunile lor pe toţi românii care se află în afara ţării, ca să se păstreze unitatea de credinţă şi de neam.

"Ca şi în anii precedenţi, la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie 2019 spre 1 ianuarie 2020, şi în ziua de Anul Nou, să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El în anul 2019, care a trecut, şi să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună şi folositoare din Anul Nou 2020, în care intrăm. Să pomenim în rugăciunile noastre şi pe toţi românii care se află în afara României, ca să păstrăm, în iubire frăţească, unitatea de credinţă şi de neam", mai transmite Patriarhul.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO