În pragul sărbătorilor, speranța multor pensionari rămâne în Casele de Ajutor Reciproc. În aceste zile, bunicii sunt în căutare de alimente pentru o masă așa cum se cuvine, sau caută cadouri pentru nepoți.

Doamna Pachița are 13 nepoți și doi strănepoți. Miercuri dimineață, cu cel mai mic dintre ei a mers la Casa de Ajutor Reciproc din Iași și a luat un împrumut de 1.000 de lei, pe care îl va returna în câteva luni.

Reporter: Trebuie să luați la toți cadouri?

Pachița Tănase, pensionară: Dar nu? Că așa face bunica pentru nepoti. La nepoți câte o mașinuță, la nepoate câte o păpușică.

Reporter: V-ați luat ceva pentru masa de Paște?

Pachița Tănase, pensionară: Încă nu.

Reporter: Credeți că mai scad prețurile?

Pachița Tănase, pensionară: O, mai tare cresc, azi te duci și când te duci a două zi, e dezastru.

Maria, în schimb, are doi nepoți, de 4 și 6 ani, de care are grijă pe perioada vacanței de Paște. A luat bani cu împrumut, pentru că pensia nu-i ajunge decât pentru mâncare și plata facturilor. Iar acum vrea să le ia câteva daruri celor mici.

Maria Dariuc, pensionară: „La unul i-am luat bicicletă și la unul i-am luat o trotinentă. Tot plângea: 'Bunica, bunica, vreau bicicletă, vreau bicicletă', și i-am luat bicicletă”.

600 de pensionari au făcut anul acesta împrumuturi la CAR Iași

Alți bătrâni, cu pensii mici, care nu depășesc 1.200 de lei, își drămuiesc banii cu atenție, pentru a avea ce pune pe masă. În acest an, meniul de Paște e mult simplificat, din cauza scumpirilor, spun oamenii.

De la începutul lunii, 600 de pensionari au făcut împrumuturi la CAR Iași. Dar, comparativ cu anii trecuți, sumele cerute sunt de trei ori mai mici.

Elena Ungureanu, director CAR Iași: „Sumele sunt mici, în medie cam 3.000 de lei, pensionarii sunt precauți, având în vedere vremurile cu care ne confruntăm. Sunt dezorientați, nu le ajunge pensia, dar țin la sărbătorile pascale și țin la nepoții lor”.

Casă de Ajutor Reciproc oprește pe an, între 8 și 9% comision din valoarea sumei împrumutate. Rata lunară este fixă, iar împrumutul se face pe baza cuponului de pensie.