Paștele Blajinilor 2020. Mesele întinse și fanfarele au rămas doar o amintire
Cu gândul la decedați, dar cu pomelnice trimise pe mail sau pe Facebook și elicoptere patrulând pe deasupra cimitirelor. Așa a fost de Paștele Blajinilor, în acest an.
Accesul familiilor la morminte a fost interzis. Așa că mesele întinse și improvizațiile de moment ale fanfarelor au rămas doar amintire.
Intrările în cimitire au fost supravegheate de poliţişti locali, iar agenţii de pază au patrulat în interior. Elicopterele Ministerului Afacerilor Interne au survolat cimitirele încă de duminică, dar și locurile în care, în trecut, credincioșii se adunau cu miile.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
În cel mai mare cimitir din Galaţi, un preot a oficiat o scurtă slujbă în aer liber, în faţa bisericii. Au participat doar dascălul şi câţiva agenţi de pază. O cruce mare, din candele aprinse, a fost făcută în amintirea celor dispăruți, pe care creștin-ortodocșii îi pomenesc luni. Apoi, preotul a sfințit mormintele.
Pomelnicele au venit pe e-mail, WhatsApp sau pe Facebook. Așa că slujirea s-a ținut ca la carte.
Preot Valentin Rădoi, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Galaţi: "Slujitorii sfintelor altare au ieşit în cimitir pentru a continua rugăciunea şi pentru a aprinde la morminte o lumânare. Acest gest este un gest de alinare şi pentru cei care au rămas astăzi acasă, care şi-ar fi dorit să fie astăzi aici, dar datorită condiţiilor în care ne aflăm au trebuit să rămână în casele lor."
Paştele Blajinilor este un eveniment pus la loc de cinste de românii din anumite părți ale țării, în lunea de după prima săptămână de la Înviere.
Peste tot, de altfel, se face curățenie la mormintele celor plecați între drepți, iar preoții slujesc bucatele aduse de rude. În Galați, în schimb, era recunoscut aplombul cu care familiile îi pomeneau pe decedați. Nu lipseau grătarele ori fanfară.