Pasagerii unei nave care se deplasa pe Canalul Sulina au filmat un șacal în timp ce ataca o turmă de capre | VIDEO ȘOCANT
Imagini șocante surprinse în Delta Dunării, unde șacalii s-au înmulțit atât de tare, încât oamenii se tem pentru viețile lor.
Pasagerii unei nave care se deplasa pe Canalul Sulina au filmat o astfel de sălbăticiune, care a atacat o turmă de capre. Prădătorii nu se feresc nici de lumina zilei. Potrivit specialiștilor, în Delta Dunării trăiesc peste 3.000 de șacali.
Scenele s-au derulat în plină zi, în dreptul localității Gorgova, pe canalul Sulina. Șacalul a atacat o capră, care se îndepărtase de turmă. Biata de ea a încercat să scape în apă, dar prădătorul a intrat și el și a mușcat-o de picior. Până la urmă a renunțat și a căutat o altă victimă, însă a fost izgonit de strigătele celor aflați în barcă și de intervenția ciobanului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Este doar unul dintre sutele de atacuri reclamate de oamenii care trăiesc în Delta Dunării. Sunetele pe care le fac haitele de șacali sunt semnalul că pornesc la vânătoare. Își aleg prada din curțile oamenilor, de care se apropie periculos de mult.
Ștefan Ivanov, localnic din Sulina: „Șacalul, practic, îl reîntâlnim pe străzile din localitățile deltaice, inclusiv în gospodăriile oamenilor. Îl găsim efectiv acolo unde nu ne așteptăm, în locurile de joacă, prin parcuri”.
Tudor Cernega, primarul localității Ceatalchioi: „M-am săturat să fac sesizări. Am cel puțin zece vite mâncate de șacali. În haită atacă, a prins vaca mai bătrână, gata jos, i-a sărit pe cap, pe gură”.
În Delta Dunării trăiesc, oficial, potrivit unui recensământ făcut anul trecut, puțin peste 2.900 de exemplare. În realitate, cei din Administrația Rezervației Delta Dunării recunosc că nimeni nu știe numărul exact și confirmă că au fost sesizate din ce în ce mai multe atacuri.
Ministerul Mediului a avizat, inițial, folosirea capcanelor, dar ideea a fost abandonată, pentru că ar putea afecta toate animalele sălbatice. Singura metodă folosită este vânătoarea.
Viorica Bâscă, director executiv ARBDD: „Până acum, în niciuna dintre aceste partide organizate nu s-a atins numărul propus de exemplare. Am primit foarte multe plângeri. În mai toate localitățile au avut loc atacuri ale șacalilor, mai ales asupra animalelor domestice”.
Adrian Bîlbă, biolog: „Nu există, deocamdată, un mijloc sau un program prin care să se limiteze eficient aceste animale”.
Pe de altă parte, reprezentanții unor organizații de mediu susțin că de vină pentru atacuri ar fi și localnicii din Deltă.
Ovidiu Banea, administratorul ONG-ului Crispus Sibiu: „Animalele domestice nu ar trebui să fie lăsate de izbeliște pe islazuri și pe diguri. Oamenii aruncă carcasele de bovine la marginea satelor”.
În toată țara au fost văzuți șacali, care au migrat din Bulgaria și din Ucraina. Singurul dușman natural al șacalului este lupul, numai că, în Deltă, nu a mai fost observat nici măcar un exemplar în ultimii zece ani. Acum, autoritățile au anunțat că vor introduce această specie în Munții Măciunului.