Pasagerii STB se sufocă: în loc să repare aerul condiționat, primăria le-a luat uniforme şoferilor

Ultima actualizare: 01-07-2020 19:36

În plină caniculă, de la 1 iulie, șoferii de pe mijloacele de transport în comun din Capitală sunt obligați să vină la serviciu cu cămașă și cravată. ”Au mai multă prestanță așa”, spun reprezentanții municipalității.

 

Dar unii sindicaliști susțin că banii dați pe haine ar fi trebuit cheltuiți cu folos pentru repararea sistemelor de aer condiționat, pentru că pasagerii se sufocă în autobuze și tramvaie.

La amiază nu se putea respira nici pe stradă. În plin soare erau peste 40 de grade.

Cu o mână pe manetă și cu alta pe evantai, această femeie conduce tramvaiul și se luptă să reziste valului de căldură. Dar măcar are… prestanță.

Cel puțin asta a fost intenția municipalității când a decis ca toți șoferii din mijloacele de transport în comun trebuie să fie la cămașă și cravată, cu pantaloni lungi sau fustă și pantofi, așa cum prevede noul regulament. Un milion de euro a fost investiția.

Vatmaniță: ”Ce să zic, mi-e cald”.

Însă, când aerul condiționat este un lux, îndatorirea devine un chin, spun unii sindicaliști.

Sindicalist: ”Se sufocă, mai bine cheltuiau banii să pună freon”.

Călătoare cu mască: ”Mă și sufoc, e foarte cald”.

Indicele temperatură-umezeală a depășit miercuri din nou pragul critic de 80 de unități.

 

Ce se întâmplă la umiditate mare

 

Cheia pentru răcire este nu atât transpirația, cât evaporarea ei. Pentru că prin evaporare se folosește o parte din căldura corporală.

Dar asta se întâmplă într-un mediu uscat. Când umezeala este mare în aer, cum e acum, transpirația nu se poate evapora, așa că organismul rămâne ca o oală sub presiune pusă la foc.

Mare atenție așadar, pentru că în astfel de condiții organismele sensibile cedează.

Doar marți 19 persoane au avut nevoie de îngrijri medicale după ce au leșinat în stradă din cauza temperaturilor ridicate.

De joi se încălzește și mai tare. În sud și sud-est așteptăm 37 de grade.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO