Guvernul Ucrainei, împuternicit să controleze mass-media. Zelenski este acuzat de cenzură
La fel cum a procedat și Vladimir Putin în Rusia, Volodimir Zelenski a promulgat o lege controversată, care amplifică puterea guvernului de a controla mass-media din Ucraina.
Astfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost acuzat de cenzură mediatică după ce a adoptat, joi, o nouă lege care ar putea permite guvernului său să blocheze site-urile de știri din Ucraina. O măsură similară a fost luată și de Vladimir Putin, în ceea ce privește presa din Rusia, autoritățile de la Moscova având dreptul de a suspenda licența instituțiilor media care nu relatează pe „gustul” Kremlinului.
Publicația The Kyiv Independent a relatat vineri că, în conformitate cu noua lege, autoritatea de reglementare a mass-mediei de stat ar putea bloca site-urile care nu sunt înregistrate la guvern ca organizații de știri, potrivit Newsweek.
Control total asupra mass-mediei
Joi, președintele a promulgat legea care extinde puterea de reglementare a guvernului asupra mass-mediei.
Legea extinde autoritatea consiliului de stat al audiovizualului din Ucraina, ceea ce înseamnă că acesta va putea reglementa toate mijloacele de informare în masă din Ucraina. În conformitate cu legislația anterioară, adoptată în 2019 sub guvernul Zelenski, consiliul are puterea de a emite licențe, de a efectua inspecții și de a impune sancțiuni asupra companiilor de televiziune și radio, potrivit Ukra News.
Noua lege permite consiliului să reglementeze presa scrisă și online, precum și internetul, televiziunea și platformele de partajare a informațiilor, cum ar fi YouTube și rețelele sociale. Autoritatea de reglementare va putea să impună ordine obligatorii și amenzi și chiar să suspende instituții media fără o decizie a instanței. Conform legii, consiliul poate, de asemenea, să restricționeze conținutul de pe motoarele de căutare, cum ar fi Google.
Guvernul ucrainean a susținut că legea va combate propaganda rusă în contextul în care războiul se apropie de aniversarea de un an și va alinia legislația ucraineană la legislația UE. Reforma mass-media este una dintre condițiile impuse de UE pentru ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la blocul multilateral, iar Kievul și-a semnalat de mult timp intenția de a adera la alianță.
Noua lege, aspru criticată și pe plan internațional
Noua lege privind mass-media a fost criticată atât în țară, cât și în străinătate. Mai multe versiuni ale proiectului de lege au fost publicate anul trecut, iar de atunci legislația a fost „diluată” din cauza reacțiilor din partea sindicatelor din mass-media. Proiectele anterioare au oferit Consiliului Național de Televiziune și Radiodifuziune o mai mare libertate de acțiune pentru a amenda grupurile media, a revoca licențele și a bloca publicarea anumitor informații de către posturile online.
În septembrie, Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina (NUJU) a calificat proiectul de lege drept "un pas înapoi față de standardele privind libertatea de exprimare". Aceștia au avertizat că adoptarea legii ar putea "arunca umbra unui dictator" asupra lui Zelenski.
În iulie 2022, Federația Europeană a Jurnaliștilor a îndemnat guvernul ucrainean să retragă versiunea proiectului de lege, care conținea "multe prevederi care contravin valorilor europene". Guvernul ucrainean a negat că încearcă să reprime libertatea presei.
Sursa: Newsweek.com
Etichete: Ucraina, lege, Zelenski, mass-media, presa, cenzură,
Dată publicare:
04-01-2023 13:12