La 60 de ani de la Tratatul de la Roma, liderii UE si-au reinnoit angajamentul european. "Ne-am unit pentru mai bine"

×
Codul embed a fost copiat

Liderii europeni au semnat sambata o declaratie de unitate in speranta reinnoirii angajamentului european in piata Capitoliului, in acelasi loc unde cele sase tari fondatoare au semnat in urma cu sase decenii Tratatul de la Roma.

Tratatul de la Roma este considerat piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene si a UE, scrie AFP.

Presedintele Consiliului European le-a cerut ”celor 27” sa dea dovada de spirit de conducere in fata crizelor europene, de la migratie si pana la terorism, o economie muribunda si socul retragerii Marii Britanii din UE.

”Dovediti astazi ca voi sunteti liderii Europei, ca voi puteti sa aveti grija de marea mostenire pe care am primit-o de la eroii integrarii europene in urma cu 60 de ani. Europa va fi unita ca o unitate politica sau nu va exista deloc”, a declarat Tusk in piata Capitoliului.

Citește și
Brexit
Marea Britanie ar putea datora UE 50 MLD lire sterline in urma Brexit. Avertismentul lui Junker: "Factura trebuie platita"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Declaratia de la Roma proclama ca blocul comunitar ”reprezinta viitorul nostru comun” si stabileste o viziune comuna pentru UE.

”Noi ne-am unit pentru mai bine. Europa este viitorul nostru comun”, se arata in Declaratia de la Roma, semnata de cei 27 de lideri ai tarilor europene, precum si de sefii institutilor de la Bruxelles.

Liderii europeni au semnat documentul istoric in Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piata Capitoliului, unde parintii fondatori au pus in urma cu sase decenii piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene, care a evoluat ulterior in Uniunea Europeana.

”Astazi ne reinnoim juramintele si ne reafirmam angajamentul pentru o uniune nedivizata si indivizibila”, a declarat presedintele Comisiei Europene.

De asemenea, liderii au argumentat ca doar continuarea drumului spre integrare poate sa revigoreze sprijinul popular pentru blocul comunitar dupa retragerea Marii Britanii, care reprezinta a doua cea mai mare economie din Uniunea Europeana

Si Tusk a avertizat cu privire la impresia gresita ca uniunea se rezuma la impunerea unor reglementari marunte asupra tarilor UE.

”De ce ar trebui sa ne pierdem astazi increderea in scopul unitatii? Este doar pentru ca a devenit deja realitatea noastra? Sau pentru ca suntem plictisiti si satui de asta?”, a intrebat presedintele Consiliului European.

Merkel a precizat ca liderii europeni vor sa raspunda la ingrijorarile oamenilor cu privire la economie, bunastare, migratie si aparare cu o uniune ”protectoare”, care ofera o garantie pentru bunastarea populatiei UE.

”Stiu ca sala este putin mai aglomerata astazi”, a glumit premierul italian in timp ce i-a primit pe lideri in Sala degli Orazi e Curiazi din Palazzo dei Conservatori.

Gentiloni a declarat ca ”am avut 60 de ani de pace in Europa si datoram asta curajului parintilor fondatori. Cand a cazut Cortina de Fier in 1989, noi am crezut ca visul lor a devenit realitate, dar ultimele crize ne-au demostrat ca istoria nu s-a incheiat. Noi trebuie sa incepem din nou si avem puterea sa facem asta”.

Liderii europeni si-au inceput de vineri pelerinajul la Roma, in speranta ca o vizita in leaganul unitatii ar putea sa reaprinda cumva vigoarea din tinerete a Uniunii Europene, care sarbatoreste in acest weekend sase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a insistat ca blocul comunitar poate sa treaca peste obstacolele recente, promovand acelasi mesaj de unitate la summitul aniversar de la Roma.

”Oricat sunt de descurajatoare, provocarile pe care le intampinam astazi nu sunt deloc comparabile cu cele pe care le-au avut parintii fondatori. Noi stam pe umerii gigantilor”, a declarat Juncker, amintind de reconstruirea Europei din cenusa lasata in urma de al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, liderul european si-a exprimat increderea ca blocul comunitar va supravietui pentru a sarbatorii 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Presedintele PE indeamna spre o ”Europa mai concreta, o Europa a faptelor” la aniversarea semnarii Tratatul de la Roma

Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a indemnat sambata spre ”o Europa concreta, o Europa a faptelor” cu ocazia aniversarii a sase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma, care reprezinta piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene si a UE, potrivit unui comunicat al PE.

”Astazi celebram o victorie a libertatii. Dorinta de libertate ne-a facut sa renastem din cenunsa razboiului. O libertate pentru care am platit un pret greu, si de care ne-am bucurat si datorita celori care, de dincolo de ocean, au venit sa se sacrifice pentru noi”, si-a inceput Tajani discursul din Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piata Capitoliului, unde parintii fondatori au pus in urma cu sase decenii piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene.

Antonio Tajani a explicat ca libertatea castigata dupa al Doilea Razboi Mondial sta la baza spatiului economic conturat de tratatele sarbatorite la Roma.

”Marea noastra aventura a inceput aici, in aceasta sala, la 25 martie 1957. Asezati impreuna, la aceeasi masa, am muncit dur pentru a ne elibera din capcana nationalismelor. Cei de atunci vazusera pe viu ororile si ruinele lasate, de doua ori in doar cateva decenii, de infruntarile nationalismelor noastre. Visul unei Europe unite ne-a indicat calea de urmat pentru a lasa definitiv in urma cosmarul razboiului”.

Presedintele PE a explicat ca liderii europeni s-au lovit de nenumarate ori de obstacole, dar ”deziluziile si descurajarile nu au infrant niciodata vointa de a avansa”.

”Increderea, solidaritatea si empatia ne-au ajutat sa depasim dificultatile, neincrederea si neintelegerea. Am reusit sa spulberam obstacole, bariere, granite si birocratii nationale. impreuna, am luptat pentru o lume mai deschisa si mai prospera, cu mai multe drepturi. Am contribuit la iesirea din noaptea dictaturii a atator tari de pe continentul nostru”.

Antonio Tajani i-a indemnat pe liderii europeni prezenti in sala istorica ”sa nu se culce niciodata pe lauri”, intrucat blocul comunitar reprezinta o cucerire pretioasa apreciata de cei care au trait privarea de libertate din Europa.

”Trebuie sa fim mandri de mostenirea pe care o lasam copiilor nostri: libertatea de a calatori, de a studia, de a munci, de a intreprinde si de a inova. Vocatia deschiderii si schimbului ce ne este proprie are radacini profunde”, a declarat presedintele PE inainte de a face o scurta istorie a schimburilor comerciale, efervescentei gandirii, artei si stiintei care au dus mai departe continentul european, de la negustorii din Creta si pana la juristii si inginerii din Roma.

”Uniunea noastra a reprezentat o incercare de a recrea o noua renastere europeana. Un vast spatiu al intalnirii si schimburilor, avand in centru demnitatea si libertatea persoanei”, a notat Tajani.

Acesta i-a indemnat pe liderii europeni sa continue santierul pentru a ”descatusa” intregul potential ramas in actuala forma a Uniunii Europene.

”Sa nu uitam niciodata cat ne poate costa non-Europa, si nu numai economic. Nu ne-au parasit puterile pentru Europe noastra, insa vrem sa functioneze mai bine. Au fost multe erori. Uniunea e inca incompleta, adesea distanta fata de problemele concrete, divizata, ineficace si prea birocratica”, a precizat Antonio Tajani.

Presedintele PE a explicat ca liderii nu pot spera la un nou inceput pentru uniune daca nu depun eforturi pentru a apropia oamenii de Europa.

”Nu e suficient sa re-pictam fatada. Sunt necesare schimbari profunde. Avem nevoie de instrumente pentru a raspunde nelinistilor celor care nu gasesc de munca, angoasei tinerilor care nu-si pot face planuri de viitor, temerilor celor care se simt amenintati de terorism sau de imigratia clandestina, dar si celor care ne cer sa afirmam cu tarie, in interiorul si in afara granitelor noastre, valorile in care ne recunoastem. O Europa mai concreta, o Europa a faptelor”.

Tajani a sustinut ca summitul aniversar nu este un moment ”al complacerii in autosatisfactie si al retoricii festive”, intrucat declaratia semnata de lideri reprezinta un angajament politic fata de cetatenii Uniunii Europene.

”Noi ne-am unit pentru mai bine. Europa este viitorul nostru comun”, se arata in Declaratia de la Roma, semnata de cei 27 de lideri ai tarilor europene, precum si de sefii institutilor de la Bruxelles.

Liderii europeni au semnat documentul istoric in Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piata Capitoliului, unde parintii fondatori au pus in urma cu sase decenii piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene, care a evoluat ulterior in Uniunea Europeana.

”Aici, acum, in aceasta sala, trebuie sa dam un nou start marelui proiect al unei aparari comune. Este cel mai bun mod de a aduce un omagiu concret parintilor nostri fondatori. Pentru a ne proteja cetatenii, este imperios necesara o mai mare incredere reciproca. Serviciile noastre de informatii, instantele judiciare si serviciile de politie trebuie sa faca schimburi de informatii intre ele si sa colaboreze”

Tajani a sustinut ca marcarea a sase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma reprezinta o zi de sarbatoare si de mandrie pentru Europa.

”Suntem in avangarda mondiala a protectiei drepturilor si suntem singurul continent unde nu exista pedeapsa cu moartea. Suntem mult mai mult decat o piata si o moneda. Frontierele si identitatea noastra sunt legate de aceste idealuri de libertate, prosperitate si pace. insa trebuie sa reflectam la erorile pe care le-am facut si sa schimbam aceasta imagine a unei Europe abstracte si ineficiente”, a declarat presedintele Parlamentului European.

De asemenea, acesta i-a indemnat pe liderii europeni sa transforme, nu sa distruga Europa.

”E unicul mod de a reda tinerilor nostri sentimentul apartenentei la un grandios proiect. Sa facem ca visul lor de o Europa si o lume mai buna sa devina realitate”.

Liderii europeni si-au inceput de vineri pelerinajul la Roma, in speranta ca o vizita in leaganul unitatii ar putea sa reaprinda cumva vigoarea din tinerete a Uniunii Europene, care sarbatoreste in acest weekend sase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

Avertismentul Papei Francisc

Frederica Mogherini, reprezentantul UE pentru Politica Externa: "Sa ne reamintim cum arata Europa acum 60 de ani. As vrea sa va repet ce imi spunea bunica mea. Obisnuia sa-mi vorbeasca despre o Europa divizata din cauza razboiului, despre faptul ca oamenii nici macar nu se gandeau ca ar putea sa inceteze sa mai lupte unii cu altii. Si am vazut aceeasi neincredere in ochii partenerilor nostri din lume, dar care vad Europa ca pe unul dintre cele mai grandioase proiecte de pace."

Proiect pus insa la grea incercare dupa BREXIT, ascensiunea populismului, sau discutiile despre Europa cu mai multe viteze, scenariu ce inspaimanta mai ales tarile din Estul Europei, care considera ca ar putea fi lasate pe "marginea drumului".

Polonia si-a exprimat nemultumirea fata de versiunile initiale ale proiectul de declaratie finala si a amenintat chiar ca nu va semna documentul. Cea mai recenta varianta prevede totusi unitatea de actiune a europenilor, in aceeasi directie, chiar daca uneori in ritmuri si intensitati diferite. Un compromis pe care Polonia il considera acum acceptabil.

Beata Syzdlo, premierul Poloniei : "Ca reprezentanta a Poloniei si in calitate de premier polonez, afirm cu toata responsabilitatea ca voi semna acest documennt. Textul afirma prioritatile pe care le-a sustinut si Polonia."

Presedintele, Klaus Iohannis si alti sefi de state si de guverne din Europa au fost primiti vineri seara in ajunul summit-ului de la Roma, la Vatican de papa Francisc. Iar suveranul pontif le-a spus, ca Uniunea Europeana se confrunta cu un adevarat "vid de valori" si risca sa se destrame, din cauza populismului.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
De la 6 la 28. Istoria UE, de la semnarea Tratatului de la Roma cu pagini goale, la Grexit, Brexit si amenintarea terorista
De la 6 la 28. Istoria UE, de la semnarea Tratatului de la Roma cu pagini goale, la Grexit, Brexit si amenintarea terorista

Pe 25 martie 1957, sase tari din Europa de Vest semnau un document care simplifica relatiile economice dintre ele.

Marea Britanie ar putea datora UE 50 MLD lire sterline in urma Brexit. Avertismentul lui Junker:
Marea Britanie ar putea datora UE 50 MLD lire sterline in urma Brexit. Avertismentul lui Junker: "Factura trebuie platita"

Marea Britanie va trebui sa plateasca aproximativ 50 de miliarde de lire sterline in urma retragerii din UE, a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in timp ce Theresa May se pregateste sa declanseze procesul oficial de iesire.

Angela Merkel nu se teme de noi iesiri din UE, dupa Marea Britanie:
Angela Merkel nu se teme de noi iesiri din UE, dupa Marea Britanie: "Calea inainte este clara: mai multa cooperare"

Cancelarul german nu se teme ca noi tari vor iesi din UE dupa Brexit, a declarat ea pentru un ziar german,relateaza Reuters.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, promite sa faca
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, promite sa faca "divortul" de UK cat mai nedurerors pentru UE

 Donald Tusk a afirmat ca va incerca sa transforme "divortul" de Marea Britanie intr-un eveniment pe cat de poate de nedureros pentru U.E.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.