Bugetul de stat pe 2018 a fost adoptat. Opoziția acuză Guvernul că duce țara în criză
Bugetul pe anul viitor a primit votul final în Parlament. Guvernul PSD nu a avut emoții. Bugetul a ieșit din plenul Parlamentului, aproape la fel cum era propus, în ciuda acuzațiilor dure, venite de la Opoziție.
Opoziția a acuzat Cabinetul Tudose că duce țara în prag de criză economică.
Optimist, premierul vorbește însă despre un buget al dezvoltării.
Printre aplauzele Puterii și huiduielile Opoziției, bugetul pentru 2018 a fost votat de majoritatea PSD-ALDE cu puține modificări față de proiectul depus Guvern.
Opoziția nu a putut decât să critice, încă o dată, viziunea economică a Cabinetului Mihai Tudose, după ce a depus mii de amendamente care nici măcar nu au mai fost dezbătute.
Florin Cîțu, senator PNL: ”Ați construit un buget economic pentru 2018 cu venituri supradimensionate, după ce în 2017 ați colectat mai puțin, deși ați suprataxat. Consecințe: inflație, dobânzi duble, deficite comerciale mai mari''.
Deși Guvernul mizează în bugetul pe 2018 pe o creștere economică de 5,5% și pe încasări mai mari la buget, Opoziția susține că banii strânși nu vor fi suficienți pentru creșterile salariale și de pensii promise.
Claudiu Năsui , senator USR: ”Suntem în scenariul de dinainte de criză, exact atunci când aveam euforia și avem impresia că o putem duce la nesfârșit cu creșterea economică. Acest buget, așa cum a fost făcut, șubrezește economia României''.
Florin Cîțu, senator PNL: "Avem și soluții, trebuie doar dl. Tudose să se dea la o parte, să arătăm cum poți să respecți tratatele fiscale''.
Premierul Mihai Tudose: ”Da, de multe ori ne dăm la o parte, fiindcă cu anumiți oameni nu e bine să intri în contact, că poate se ia, Doamne ferește! Vom aplică acest buget și rezultatele nu vor întârzia să apară.”
Așa cum a fost votat, bugetul pentru anul viitor nu rezolva însă situația administrațiilor locale, care vor pierde bani odată cu reducerea impozitului pe venit. Șeful PSD le promite însă că nu vor avea bugete mai mici anul viitor decât în 2017.
Pentru anul viitor, Guvernul estimează cheltuieli mai mari cu 27 de miliarde de lei față de venituri.
Cei mai mulți bani, de peste 98 de miliarde de lei, se vor duce la asistență socială - pentru pensii și indemnizații.