Mihai Tudose nu e de acord cu Statutul Casei Regale. Bădălău: ”Tudose nu este șeful PSD!”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Guvernul va da aviz negativ proiectului de lege prin care Casa Regala primeşte fonduri de la buget, plus, Palatul Elisabeta. Motivul invocat: România este republică. Asta a declarat joi premierul Mihai Tudose.

 

Anunţul vine la 5 zile de la înmormântarea Regelui Mihai, în condiţiile în care iniţiatorii demersului prin care Casa Regală devine instituţie specială, cu stătut şi buget public, sunt Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tariceanu.

 

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu susţine proiectul de lege prin se dă Casei Regale bani din bugetul de stat şi multe alte facilităţi, precum concesiunea Palatului Elisabeta pe 49 de ani.

"Din câte ştiu eu România nu este monarhie, este republică. Cred ca Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale au destule proprietăţi unde să stea, au Săvârșinul, au Peleşul", a declarat premierul.

Legea prin care statutul Casei Regale ar deveni de interes public a fost depusă în Parlament de Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tariceanu în urmă cu o lună. Documentul a ajuns acum la Guvern, care ar trebui să îi dea un aviz. Indiferent dacă va fi pozitiv sau negativ, este unul consultativ.

Cum au auzit declaraţia premierului, colegii lui Tudose au răbufnit. "Tudose nu este şeful PSD", susține Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD.

Preşedintele PSD şi iniţiatorul legii, Liviu Dragnea, a pasat problema: "Mâine discutăm". Vineri este programată şedinţa Coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.

"Palatul Elisabeta este proprietatea statului român şi prin proiectul pe care l-am depus nu se schimbă statutul juridic al Palatului Elisabeta. Nu dăm niciun ban Casei Regale. Există însă în proiectul de lege prevederea potrivit căreia va exista un aparat de lucru care va ajuta Casa Regală să îţi asigure funcţiile de reprezentare publică şi care urmează să fie plătit de la buget anual prin hotărâre de guvern", susține Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

Proiectul de Lege ar da Casei Regale în folosinţă Palatul Elisabeta, cu tot cu terenul de aproape 13 mii de metri pătraţi. Concesiunea ar fi pe 49 de ani. Casa Regală ar deveni "persoana juridică de drept privat" cu statut de utilitate publică, pentru a putea primi fonduri bugetare prin Secretariatul General al Guvernului.

Modul de finanţare ar fi asemănător cu cel pentru Biserică. Bugetul estimativ ar trece de 27 de milioane de lei pe an, potrivit unor surse. Şeful Casei, acum Principesa Margareta, ar fi într-o poziţie onorifică, spune textul, dar ar avea în acelaşi timp mai multe atribuţii, lucru contrar legii, după cum arata Consiliul Legislativ. Ar primi în schimb salariul unui fost şef de stat, adică 75% din indemnizaţia actualului preşedinte. Asta înseamnă 13 mii de lei brut în fiecare lună. Potrivit legilor în vigoare, Familia Regală are la dispoziţie 60 de zile de la moartea regelui, să părăsească Palatul Elisabeta, care fusese acordat fostului suveran doar pe durata vieţii sale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO