Parlamentarii vor noi impozite pe veniturile care depășesc salariul președintelui Klaus Iohannis. Câte persoane sunt vizate
Într-o ţară atipică în care salariile bugetarilor sunt mai mari decât cele din sistemul privat, politicienii se gândesc să introducă impozite noi pe veniturile care depășesc salariul președintelui.
Discutăm despre posibilitatea ca în viitor să plătească taxe suplimentare angajaţii de la stat care încasează peste 12.000 de lei net pe lună.
Ar fi vorba despre 13.000 de oameni, directori și preşedinţi de companii sau agenții de stat ale căror venituri lunare ajung la zeci de mii de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Ar trebui taxate sporurile, sau averile lor", sunt de părere economiştii.
Potrivit datelor ANAF, sunt 13.500 de salariaţi din sectorul bugetar care încasează lunar peste 12.000 de lei, adică peste salariul preşedintelui României.
Social-democraţii se gândesc să le perceapă taxe suplimentare
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Vom vedea dacă abordarea trebuie să se extindă la anumite salarii exegerate. Părearea mea rămâne aceeaşi - în sistemul bugetar, preşedintele României trebuie să aibă cel mai mare venit şi de aici te raportezi la toată societatea".
O variantă de lucru din trecut era impozitarea cu 40% a sumei care depăşeşte 12.000 de lei, dar deocamdată nu au fost avansate procente.
Ar fi vizat, de exemplu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, care are un venit lunar de peste 62.000 de lei sau cel al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, care primeşte peste 59.000 de lei.
Dragoş Cabat, analist economic: „Dacă nu impozitezi şi acele sporuri, pentru că de multe ori ele pot reprezenta peste 50% sau chiar 100% faţă de salariul de bază, atunci nu ai făcut nimic. Şi face o discriminare clară între tipuri de salariaţi. Se poate rezolva printr-un sistem progresiv de taxare a salariilor, dar şi a averilor".
Analiştii susţin că România este o excepţie faţă de restul statelor europene. Nu doar pentru că salariile bugetarilor de la noi sunt mai mari decât ale celor din privat, dar suntem primii şi la ponderea acestora în bugetul ţării.
Anul trecut erau peste 1,2 milioane de oameni care lucrau la stat, iar numărul acestora a crescut cu toate că politicienii de la guvernare vorbeau de o reformă a sistemului.
Salariul la stat vs. privat în 2021
Salariul mediu pentru bugetari: 7.004 lei brut/lună
Salariul mediu la privat: 5.476 lei brut/lună
sursa: Consiliul Fiscal