Parlament: Companiile vor putea suporta cheltuielile cu plata taxelor pentru copiii de până la şase ani
Potrivit unui proiect adoptat recent de Parlament, companiile vor putea suporta cheltuielile cu plata taxelor pentru copiii de până la şase ani în limita a 1.500 de lei pe lună.
Banii achitaţi se scad apoi din impozitul datorat statului. Cu alte cuvinte firmele nu pierd nimic iar părinţii îşi mai recuperează din sumele date pe grădiniţa copiilor, fie ea publică sau privată.
Elena Tudor, mama a două fetiţe: ”A trebuit să punem în balanţă totul - ce contează pentru noi banii sau educaţia copiilor şi am renunţat la mult, la concedii, la vacanțe, vara asta am fugit aşa două trei zile”.
Sunt sacrificii pe care Elena şi soţul ei le fac pentru a reuşi să plătească grădiniţa uneia dintre fetiţe. Nu a mai găsit un loc la grădiniţele de stat, aşa că a fost nevoită să apeleze la cele private. În fiecare lună plăteşte în jur de 1.200 de lei.
Elena Tudor: ”Am considerat că trebuie să meargă într-o comunitate, să înveţe, să absoarbă toate informaţiile este mult mai important, frica asta de pandemie şi banii nu mai contează”.
Un proiect adoptat în această săptămână în Parlament vine în sprijinul părinţilor. Potrivit legii, companiile care suportă cheltuielile pe care proprii angajaţi le au cu creşa sau grădiniţa copilului vor beneficia de credite fiscale.
Gabriel Biriș, avocat: ”Creditul fiscal reprezintă sumele plătite de companii pentru creşe şi grădiniţe sunt scăzute din impozitele pe care compania le are de plătit”.
Şi totul în baza unor contracte pe care angajatorii le pot încheia cu unităţile de învăţământ.
În fiecare lună, firmele pot plăti cel mult 1.500 de lei pentru taxele de şcolarizare, cele legate de hrană sau de materialele didactice folosite în procesul de învăţare. Scopul final este acela de a încuraja dezvoltarea unui număr mai mare de creşe şi grădiniţe publice şi private în România.
Ioana Grindean, Director executiv ReadyNation România: ”Se vor construi mai multe creşe şi grădiniţe, se vor profesionaliza educatorii din aceste servicii, calitatea serviciilor şi aici mă refer la hrană, materiale didactice”.
În toată țara sunt doar 1.200 de creșe și grădinițe.
Numai în Bucureşti, la nivelul primăriilor de sector sunt doar 29 de creşe, cu o capacitate de aproape 4500 de locuri, dar cererea este dublă. În septembrie, peste 3 mii de părinţi nu au mai putut să prindă un loc la creşă pe copiii lor.
Iniţiatorii proiectului spun că o educaţie timpurie îi ajută pe copii să se adapteze mai uşor la şcoală şi să aibă acolo un parcurs mai bun.
Ioana Grindean, Director executiv ReadyNation România: ”Din toată cantitatea de informaţii pe care un individ o acumulează pe tot parcursul vieţii se întâmplă în primele o mie de zile ale copilului, deci până la vârsta de 3 ani”.
Legea adoptată de parlamentari este acum pe masa preşedintelui pentru promulgare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: impozite, companii, proiect, stat, Parlament, gradinita, finantare, decontări,
Dată publicare:
15-10-2020 18:25