Parfumuri, stilouri scumpe si whisky. Sumele pe care le-ar fi deturnat sefii DIPI, sub pretextul unor cheltuieli de protocol

Ultima actualizare: 24-09-2016 02:29

Scandalul care a scos la iveala coruptia din cadrul Serviciului de informatii al Ministerului de Interne ia amploare.
 

Procurorii anticoruptie spun ca sefii DIPI, cercetati in acest dosar, ar fi cumparat in repetate parfumuri, stilouri scumpe si wisky de cea mai buna calitate, iar in acte ar fi trecut aceste aceste achizitii drept cheltuieli de protocol. Sumele deturnate ajung ajung la 280 de mii de lei, potrivit anchetatorilor.

Procurorii vorbesc despre o practica frecventa in Departamentul de Informatii si Protectie Interna al Ministerului de Interne.

210.000 de lei ar fi fost cheltuiti doar pentru cadourile de protocol - parfumuri, stilouri sau sticle de whiskey, dintre cele mai scumpe, spun anchetatorii.

"Banii fusesera alocati pentru misiuni si actiuni informativ operative dar s-au dus in cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei. Ceea ce este important este ca banii pentru cheltuielile de protocol s-au facut in mod nelegal, adica din niste fonduri care nu erau pentru astfel de cheltuieli.", a declarat Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA.

Ca sa ascunda fraudele, sefii si functionarii DIPI ar fi intocmit apoi rapoarte false, pe care le-au secretizat si prin care sustineau ca banii ar fi fost cheltuiti in diferite misiuni informativ - operative, care in realitate nu ar fi avut loc.

"S-au considerat secrete de stat tocmai pentru ca institutia sa nu poata da socoteala asupra cum s-a cheltuit banul public", a declarat Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA.

Procurorii vorbesc insa si de delapidare si ii acuza pe cei sase fosti sefi DIPI ca ar fi sustras o parte din fondurile destinate misiunilor.

Peste 70 de mii de lei ar fi ajuns in buzunarele sefilor de la Departamentul de Informatii si Protectie Interna. Banii ar fi fost luati din fondurile operative ale departamentului si cheltuiti in interes personal, sustin procurorii anticoruptie.

Cei sase sefi au fost pusi oficial sub acuzare, iar procurorii vorbesc despre o increngatura ce ar putea ajunge si pana la angajatii de rang inferior din cadrul fostei unitati doi si-un sfert.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO