Un dezvoltator imobiliar este anchetat după ce ar fi declarat fals că fiecare apartament are câte un loc de parcare
Un constructor din Capitală este anchetat de polițiști, după ce ar fi minţit autorităţile publice în timpul recepţiei lucrării.
Ar fi declarat că are câte un loc de parcare pentru fiecare apartament din imobil, așa cum îl obligă legea. În realitate, spun anchetatorii, jumătate dintre locuri erau în parcări mobile, închiriate doar pentru recepţie, după care, au dispărut. Prejudiciul adus Primăriei Generale este de 180 de mii de euro.
La recepţie, dezvoltatorul ar fi prezentat 34 de locuri de parcare, aşa cum se angajase să facă, potrivit autorizaţiei de construire. Ulterior, ar fi desfiinţat 18 dintre locurile de parcare. 10 erau în sistem hidraulic, adică parcări supraetajate acţionate mecanic ce pot fi mutate cu uşurinţă, dintr-un loc în altul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2: „Fiecare dezvoltator care construieşte apartamente trebuie să construiască şi un loc de parcare. Vorbim de apartamentele sub 100 mp. Pentru cele peste 100 mp, două locuri de parcare pentru fiecare astfel de apartament. În plus, trebuie construite şi 20% în plus, locuri de parcare pentru vizitatori. Există posibilitatea ca un dezvoltator să spună că nu are unde să creeze locuri de parcare şi drept urmare să plătească 10 mii de euro. Unii dintre dezvoltatori au găsit această chichiţă în care construiesc parcări cu rotire mecanică în care, teoretic, se pot pune maşinile.”
Fenomenul este unul cunoscut în rândul dezvoltatorilor care cumpără sau închiriază sisteme automate de parcare supraetajată, ca să creeze mai multe locuri pentru maşini. Sistemul poate fi livrat şi montat în 24 de ore. Dezvoltatorul îl prezintă în momentul în care autorităţile fac recepția lucrării. După câteva zile îl demontează, desfiinţând astfel toate locurile de parcare.
Pentru că a desfiinţat cele 18 locuri de parcare, dezvoltatorul a adus Primăriei Generale un prejudiciu de 180.000 de euro. Nu este, însă, singurul caz de acest fel. În luna martie, un dezvoltator imobiliar care trebuia să construiască o mie de locuri de parcare în sectorul 1, ar fi păcălit autorităţile în acelaşi fel.
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2: „Fenomenul a apărut imediat după 2006. Acum că au început să fie reclamaţi dezvoltatorii, au început să apară şi în presă. Prejudiciul este cu siguranţă al comunităţii.”
În acest caz, la audieri au fost aduşi constructorul, câţiva locatari, dar şi proprietarul unei spălătorii din apropierea imobilului, în curtea căreia se presupune că dezvoltatorul ar fi montat locurile de parcare provizorii. Acesta din urmă este cercetat acum pentru înșelăciune și fals intelectual.