Parcările din București vor fi împărțite în trei zone cu tarife diferite. În centru va fi 10 lei/ora
Regulile de parcare în București se vor schimba total din 15 august. Toate parcările administrate de primărie vor fi cu plată, în funcție de zonă.
Cele mai mari tarife vor fi în centru, adică 10 lei ora. Pentru riverani sau pentru cei care merg zilnic într-o anumită zonă vor exista abonamente lunare sau anuale. Șoferii care nu vor respecta noile reguli vor fi suprataxați, iar cei care vor parca în loc nepermis vor fi amendați.
Capitala va fi împățită în trei zone de tarifare. Zona 0, centrul Bucureștiului, unde taxa va fi de 10 lei pe oră, zona 1, unde șoferii vor da 5 lei pentru ora de parcare și zona 2, unde o oră de parcare va costa 2,5 lei. Plata se va face fie la agenții de parcare, fie prin SMS, sau prin aplicațiile de parcare, cum ar fi Parking Bucureşti sau amparcat.ro. Deocamdată şoferii nu au la dispoziţie aparate de plată aşa cum există în alte oraşe din ţară.
De exemplu, la o parcare din zona 1 a Capitalei un şofer plăteşte 5 lei ora de parcare. Din 15 august , tariful va fi acelaşi. Doar că acum în această zonă acum sunt şi locuri publice fără plată care vor fi amenajate cu marcaje şi indicatoare de informare cu semn de parcare şi tarif.
Șoferii vor putea cumpăra inclusiv abonamente pentru fiecare dintre cele 3 zone de parcare. Astfel că cei care își achiziționează un abonament pentru zona 0 vor avea acces gratuit la parcări și în zonele 1 și 2. Iar care își vor achiziționa un abonament pentru zona 1 vor avea acces gratuit la parcări și în zona 2, dar nu și în zona 0. Iar cei care vor avea un abonament pentru zona 3 nu vor avea, evident, acces gratuit la parcare în zonele 0 și 1, decât după plată taxei de parcare din fiecare dintre cele 2 zone.
Plata pentru abonamente se va face doar prin aplicația mobilă Parking București.
Abonamentele sunt valabile doar pe timp de zi, în intervalul 7 dimineaţa - 11 seara, iar cel din zona zero cea mai scumpă ajunge la aproape 10 mii de lei pe an. Prețurile diferă în funcție de zonă, dar și de perioadă, pentru că, pe lângă abonamentele zilnice, există și abonamente săptămânale, lunare, semestriale, sau anuale. Noaptea, parcarea va fi gratuită.
Pentru riveranii care nu au încă un loc de parcare de rezidență vor exista abonamente speciale. Astfel își vor putea lăsa mașina în aceste parcări publice. Achiziția unui astfel de abonament se va face printr-o cerere la primărie.
Un bărbat, de pildă, locuiește într-un bloc din centrul Capitalei, care nu are locuri de parcare, așa că este nevoit să își lase mașina pe unde găseşte loc. Noile reguli îi vor da însă posibilitatea să își rezerve un loc public, în proximitatea locuinței.
Cei care nu vor plăti vor fi suprataxați.
Stelian Bujduveanu, Viceprimar al Capitalei: „Aşa cum controlorii de la STB te amendează cu o suprataxă dacă nu îți plătești călătorie, la fel și aici, dacă nu îți plătești parcarea vei fi suprataxat de către angajații de parking. Există o suprataxă de 200 de lei, care e în vigoare din 2019.”
Cai care vor refuza inclusiv plata acestei sancțiuni vor fi obligați să o achite la plata impozitului. Iar pentru cei care parchează în locurile nepermise se aplică aceleași sancțiuni: amendă sau ridicarea mașinii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: parcare bucuresti, trafic bucuresti, tarife parcare,
Dată publicare:
03-08-2022 18:40