Paradisul verde al României rămâne fără meșteri: Este o meserie bănoasă, dar trebuie să te implici
Zecilor de proprietari de case tradiționale din Delta Dunării le este tot mai greu să își întrețină locuințele. În toată rezervația naturală mai sunt 84 de meșteri, iar mulți dintre ei au peste 70 de ani.
Semnalul de alarmă este tras de un grup de cercetători care anunță că din această cauza există riscul să apară și construcții care nu au ce caută în paradisul verde al României.
Simple, dar extrem de frumoase, casele tradiționale din Delta Dunării reflectă perfect mediul în care sunt construite. Petre Cioc are 72 ani și este unul dintre puținii sobari ai Deltei.
Petre Cioc – sobar: "Sunt multe comuni în care nu au niciun meseriaș, care au fost au murit și nu a mai continuat nimeni. De multe ori îmi rămân de anul asta comenzi pentru la anul''.
Locuințele din Delta sunt de mici dimensiuni. Acestea sunt făcute din chirpici, lemn sau piatră și sunt acoperite din stuf. Au ferestrele vopsite cel mai adesea în albastru și ușile împodobite.
Anatol lucrează de la 16 ani și este unul dintre puținii meșteșugari în traforaj.
Anatol Curuzan – meșteșugar: "Foarte multă cerere la traforaj. Pentru mine e foarte frumos, lucrez cu drag. Bunicul meu a fost tâmplar, de la el am moștenit.''
Un astfel de acoperiș este gata după mai bine de 100 de ore de muncă migăloasă. Dobrin Tănase are 46 de ani și face minuni din stuf.
Dobrin Tănase, 46 ani – meșteșugar: "Majoritatea tinerilor au plecat. Este o meserie bănoasă, dar trebuie să te implici, e un efort fizic cu mult peste media altor meserii.''
Doi specialiști de la Institutul de Cercetări Eco Muzeale din Delta Dunării au bătut satele lipovenesti și localitățile din rezervație în căutare de meșteri populari. La final, și-au dat seama că mai sunt doar 84, iar cei mai mulți dintre ei sunt pensionari.
Pe lângă casele localnicilor și noile unități de cazare proaspăt construite se pliază pe arhitectură locală. Iar asta înseamnă o cerere și mai mare pentru meșteșugarii din zona.
Primii care au simțit lipsa meșterilor au fost cei care și-au cumpărat proprietăți în Delta.
Marius Potolea – proprietar pensiune Jurilovca: "Partea această de meșteri populari, meșteri tradiționali sunt foarte greu de găsit, dar știind aceste lucruri am vorbit cam cu un an înainte."
Daniela Sterea – proprietară casă: "Noi am construit cu chirpici și îi încurajăm pe absolut toți viitori locuitori ai satului să construiască cu chirpici. Sunt foarte buni izolatori, țin căldură."
Sunt reguli stricte pentru noile construcţii în Delta Dunării - casele nu trebuie să fie mai înalte de 10 metri, acoperișul să fie din stuf, olane sau țigle trase, tâmplăria - obligatoriu albastră, cu fațada 80% albă.