Pandemia de Covid-19 la români. Numărul reclamațiilor de violență domestică s-a dublat
Obligați de pandemia de coronavirus să stea în casă, românii devin din ce în ce mai violenți față de membrii familiei. Astfel, în această perioadă a crescut de mai bine de două ori numărul apelurilor care reclamă cazuri de violență domestică.
Această situație a apărut după data instituirii stării de urgență, se arată într-o informare a Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), la solicitarea Știrilor Pro TV.
”În perioada 16 martie- 10 aprilie (de la data instituirii stării de urgență până în prezent), la linia telefonică destinată victimelor violenței domestice 0800 500 333, au fost primite un număr de 251 apeluri”, se arată într-o informare ANES trimisă pe adresa redacției.
”Dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut, se constată o creștere semnificativă a persoanelor care au apelat linia telefonică 0 800 500 333, în perioada 16 marti- 10 aprilie 2019 fiind înregistrate 111 apeluri”, susține agenția.
Ce au reclamat victimele
”Prin apelurile primite în perioada de referință, au fost solicitate informații din domeniul violenței domestice referitoare la legislația în domeniu (obținere OP, OPP, depunere plângere la poliție), servicii sociale destinate victimelor violenței domestice, tipul de informații oferite în cadrul liniei telefonice, condiții de admitere în centre, precum și informații cu privire serviciile oferite victimelor violenței domestice în perioada pandemiei de Covid-19, inclusiv solicitarea unor informații referitoare la sprijin pentru persoane afectate de Covid-19, ordonanțe militare, deplasarea în condițiile instituirii ordonanțelor militare”, explică ANES.
Ce soluții au fost oferite
”În acest sens, consilierii liniei telefonice au identificat soluții adecvate cazurilor expuse sau semnalate, au oferit informații cu privire la demersurile pe care le poate întreprinde victimele pentru a ieși din situația de criză, în funcție de tipologia faptelorde violență domestic semnalate, precum și servicii adecvat nevoilor acesteia, în plan national. Totodată, persoanele apelante au fost informate cu privire la măsurile de siguranță/recomandările pe care victimele violenței domestic le pot aplica pe fondul restricțiilor impuse la nivel național pentru combaterea răspândirii Covid-19”, se mai arată în comunicarea ANES.