Pandemia de COVID-19 a schimbat radical România. Cât a ajuns să câștige un gropar în această perioadă
„Groparul este acum la mai mare preţ decât oricare altă profesie, pentru noi”, mărturisește directorul Administrației Domeniului Public din Oradea.
Această declarație vine după ce numărul celor morți de Covid este tot mai mare, iar zeci de oameni încearcă în fiecare zi să își programeze rudele pentru a fi înmormântate.
Doar că perioada de așteptare a crescut de la 2-3 zile, la o săptămână sau chiar mai mult. Administrația Cimitirului Municipal din Oradea încearcă să găsească soluții.
Și la Spitalul Municipal, situația este critică, iar morga unității medicale a fost suplimentată cu un container frigorific.
O familie a venit tocmai din Statele Unite, pentru ca soţul să-și poată îngropa mama decedată din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2, după aproape două săptămâni de spitalizare.
Fiul decedatei: "Era răcită, tușea puțin. Evita faptul că trebuie să ajungă la doctor, că nu are încredere".
Mama bărbatului a fost programată pentru înmormântare peste o săptămână, iar fiul se gândește acum să își înhumeze mama în satul natal.
Fiul decedatei: "O să vedem. Încercăm aici, încercăm și la alții. Astea sunt vremurile de aici. Trebuie să încercăm".
La Cimitirul Municipal din Oradea erau înhumate până la șase persoane decedate într-o singură zi. Acum, numărul înmormântărilor a crescut la 10-12 pe zi. Administrația cimitirului a decis să împartă locuri de veci într-o parcelă încă neamenajată.
Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public Oradea: „În spatele meu şi în stânga mea sunt parcele noi, parcele pe care noi le păstram de rezervă. Am pichetat locuri simple, locuri duble şi sper să facem faţă".
În această perioadă, groparii sunt cei mai căutați, iar prețul lor a crescut considerabil. Administrația a promis 3.000 de lei în mână, celor care vin să se angajeze pe aceste posturi.
Liviu Andrica, Administrației Domeniului Public Oradea: "Da, astăzi groparul este la mai mare preţ decât oricare altă profesie, pentru noi".
Nici aşa, muncitorii nu fac faţă numărului mare de înmormântări, aşa că s-a decis folosirea unui buldozer, pentru a câștiga timp.
Florian Bărar, şef serviciu înmormântări: "Ne uşurează foarte mult munca. Dacă o groapă se sapă, de obicei, în trei ore, cu utilajul se sapă într-o oră".
La rândul său, managerul Spitalului Municipal Oradea a adus un container pentru a suplimenta locurile pline de la morgă.
Laurentiu Chiană, managerul Spitalului Municipal Oradea: "O cameră frigorifică, de dimensiunea unei remorci de TIR, pusă la dispoziţie în acest sens, este aproape plină. În acest context, de număr foarte mare de decese, nici cimitirele nu mai fac faţă".
La Oradea, rata infectărilor a ajuns, vineri, la 11,19 la mie.