Pandemia afectează grav turismul: "Este o noutate, un nou mod de a petrece Revelionul"
Chiar dacă au putut să petreacă de Revelion în condiții aproape de normalitate, cei mai mulți români au preferat să rămână în grupuri mici, cu prietenii ori familia.
Federația Patronatelor din Turism a anunțat că au fost cu 30% mai puțini oaspeți în stațiunile din țară față de 2019 - cand nu era pandemie. În același timp, a scăzut și numărul celor care au intrat în noul an de pe plajă.
121 de mii de turiști au petrecut, de Revelion, în stațiunile din România. Practic, cu 32 la sută mai puțini ca la trecerea în 2020, când încă nu erau restricții impuse de pandemie, anunță Federația Patronatelor din Turismul Românesc.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Turism rural: 48.000 de turiști
Stațiuni montane: 40.000 de turiști
Stațiuni balneare: 16.000 de turiști
Orașe mari: 13.500 de turiști
Litoral și Delta Dunării: 3.500 de turiști
Cele mai multe dintre rezervări s-au făcut în ultimul moment, iar durata medie a unei vacanțe a scăzut de la cinci nopți de cazare, anul trecut, la trei nopți de cazare.
Cornel Posea, managerul unui hotel la Păltiniș: „Cifrele au fost bune, dat fiind faptul că dacă discutăm pe an suntem pe creștere față de anul trecut. Ne bucură că am avut un Revelion bun.”
În vacanța de Revelion, turiștii români au cheltuit aproape 25 de milioane de euro, în scădere cu 40 la sută față de 2019, arată datele FPTR.
Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al FPTR: ”Oamenii și-au schimbat mentalitatea și au început să caute locații mici în care sa petreacă cu persoane cunoscute, la tarife mici. Merg într-o pensiune sau într-o vilă și comandă mâncare online. Este o noutate, un nou mod de a petrece Revelionul.”
Pe Valea Prahovei, cele mai căutate stațiuni pentru Revelion au fost Sinaia, Breaza și Câmpina.
Potrivit Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Prahova, gradul de ocupare în hoteluri și pensiuni s-a apropiat de sută la sută. 20 de mii de turiști au petrecut aici, chiar dacă prețurile de anul acesta au fost mai mari decât de obicei.
Adrian Voican, ANAT: „Acum, după Revelion, gradul de ocupare a scăzut undeva la 40 la sută. Prețurile nu mai sunt atât de mari, undeva la 250-300 de lei pe noapte cu mic dejun într-o stațiune cum e Sinaia.”
În Poiana Brașov, gradul de ocupare a fost de 80 la sută.
Gabriel Roșca, administratorul unui hotel din Poiana Brașov: “Au fost grupuri restrânse care au fost împreună, familii. Eu zic un bilanț pozitiv din toate punctele de vedere.”
Au fost și români care, de Revelion, au plecat din țară, în special în Egipt, Maldive, Emiratele Arabe Unite sau în zona Caraibelor.
Totuși, numărul celor care și-au făcut urări de Revelion într-o țară caldă a fost cu 40 la sută mai mic față de cel întregistrat în 2019, conform ANAT.
Egipt - 5.000 de turiști
Maldive - 5.000 de turști
Dubai - 3.000 de turiști
Caraibe, COeanul Indian - 1.000 de turiști