Linda si Daniel Bran, romanii care au "furat" de la italieni secretul afacerilor de succes, dupa ce i-au cucerit cu sarmale
"Ei au ras de sarmalele noastre, noi le-am retezat elanul cu mititei strategi plasati pe gratar, sub ferestre. Dupa ce i-am incins cu o dusca de palinca, le-am imprumutat stilul de a pune pe picioare afaceri de succes."
Asa isi spun povestea doi soti din Maramures. Linda si Daniel Bran au muncit 15 ani in Italia. S-au intors acasa gata sa investeasca banutii stransi cu chibzuinta. Acum, cultiva si vand capsuni...in stil european, adica fara chimicale. Vor sa-i invete pe romani ca intotdeauna calitatea e mai presus de cantitate.
Linda si Daniel au plecat in Italia, spre sfarsitul anilor '90... in cautarea binelui. Erau doi copii extrem de atasati unul de celalalt si isi doreau un viitor sigur. El sarise de 20 de ani. Ea avea 18. Pana anul trecut au stat printre straini. Pe care au reusit sa si-i apropie, in cele din urma, prin mijloace specfice...romanilor. Gratar, sarmale, palinca.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Linda si Daniel Bran: "Cei care nu ne-au vizitat au o impresie proasta. Pe noi ne-au intrebat in Italia daca la voi in Romania aveti curent. Insa dupa ce mananca sarmale si un pahar de palinca se amorezeaza de Romania.
Prima data cand i-am dat la vecinu' a fost foarte greu. Ne-am imprietenit cu ei, fiind si straini. Eram singurii romani de acolo si a fost destul de greu pana s-au acomodat cu noi. Dupa ce au trecut 2-3 ani, cand se facea grill afara ii chemam noi, ne chemau ei. Cand simteau mirosul de fum de la mici erau curosi, ca ei fac verdeturi."
Linda si Daniel Bran: "Cand am facut sarmale prima data in bloc, a iesit vecina afara si m-a intrebat ca ce faci ca miroase foarte bine. I-am explicat si vecinul Franco a zis ca ei mancau pe vremea razboiului si dupa de fiecare data cand am facut le-am dat si lor. Ca se imprastia mirosul in tot blocul. Pastele nu miros ca sarmalele noastre."
Cununia civila au facut-o in Italia. Tot acolo, au invatat cum se pune pe picioare o afacere de calitate. Linda a ajuns, dupa ani de munca, director de vanzari la o firma care se ocupa de comercializarea fructelor, lider de piata. Si...desi Daniel a lucrat ca sofer, au decis sa se implice impreuna in amanajarea unei culturi de capsuni eco la ei acasa, in Farcasa. Au 16 solarii, intinse pe mai bine de 3500 de metri patrati.
Linda Bran: "Am imprumutat de la italieni toata strategia lor legat de productie si comert. Am cumparat de la ei toate soiurile, folia de protectie de jos, sistemul de irigare prin picurare, inclusiv teava. Am adus de la ei caserole pentru a garanta o viata mai lunga capsunilor. Nu stropim, totul este natural, cum am vazut in gradina bunicii. Ni s-a parut o idee aducatoare de bani si ca asa ar trebui sa mearga agricultura la noi cu ideile de dincolo. Toti cei care au lucrat dincolo ar trebui sa vina in tara sa-si deschida afaceri."
Cei doi soti recunosc ca s-au intors in Romania si de dor. Sunt schimbati, oricum. Au plecat cu tuica si oala de sarmale dupa ei, dar au invatat cum e cu rozmarinul si otetul balsamic. Au poftit la placintele bunicii, iar acum....tanjesc dupa spaghete. Si le mai lipseste ceva: usurinta cu care curg lucrurile in Vest.
Linda si Daniel Bran: "In Romania, in fiecare dimineata cand te trezesti intampini greutati. Birocratia, toata lumea spune. Lucrurile ori le faci bine, ori nu. Nemteste cumva, nu italieneste. Daca le faci romaneste, le faci doar de jumatate. Am invatat sa avem mai multa precizie in tot ce facem."
De altfel, si pana-n ziua de astazi Linda si Daniel se consulta cu specialisti din Italia pe marginea afacerii de familie. Desigur, oamenii n-au cum sa ii ajute sa schimbe si mentalitatea poporului.
Daniel Bran: "Dincolo, niciodata n-o sa vezi capsuni vandute vrac, sa pui cu lopata capsunile. Romanii asa-s obisnuiti. Am cules vrac si am vrut sa facem calitatea 1 si a doua. N-o mai vrut. Cele vrac le-am aruncat, o vrut la caserola, s-o invatat cu caserola. Majoritatea luau caseroloa si-o goleau in punga. Nu domle' o sa va mai trebuiasca caserola, nu trebe. Lumea e invatata sa mearga cu punga s-o scuture pe masina si acasa numa deschizi dintr-o parte si-ti curge sucul de capsuni."
Daniel Bran: "Nu mai stai sa-ti faci somnul de frumusete sau unghiile frumoase. S-au terminat. Chiar sunt mandru ca mi-s unghiile murdare , ca muncesc. nu mi-e rusine si ma bucur de ceea ce fac. Numai in vacanta mai plec."
Ioan Bran, tatal lui Daniel: "Fiule, asta-i Romania. Va rog sa va acomodati cu traiul si cu naravurile de aici. Daca nu le schimba cei de sus, cei de jos n-au cum."
In timpul liber, Daniel face pe bucatarul. S-a inscris si la Masterchef, insa a fost nevoit sa renunte. Vrea, insa, neaparat o sansa si in urmatorul sezon.
Adica Linda si Danile se vad acasa, in Romania. Si oricat de greu le ar fi sa reobisnuiasca cu tara lor , cei doi isi vad viitorul aici.
Linda Bran: "Material, am fost suficient de norocosi, nu ne-am putut plange, dar acasa-i, acasa. Cateodata, ti-e dor si de gropile de aici."