Tudose: La 48 de ore, încă e lipsă de energie electrică în şcoli, dispensare. Nu e posibil aşa ceva

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Mihai Tudose a criticat intervenţia greoaie a companiei E-Distribuţie Banat (Enel), fiind nemulțumit de faptul că după 48 de ore de la vijelie localităţi întregi nu sunt nici acum alimentate electric.

”Am ţinut sub observaţie efortul Enelului. Efortul a început să fie de două tipuri: a început să fie foarte activ pe net şi efortul de a pune în funcţiune linia electrică.

În ceea ce priveşte efortul de a pune în funcţiune reţeaua electrică la 48 de ore încă e lipsa de energie în localităţi, la şcoli, dispensare. Nu este posibil aşa ceva. Dacă legea permite acest lucru, vă asigur că nu va merge aşa şi atunci poate găsim o posibilitate ca data viitoare când se întamplă aşa ceva să nu mai stăm 48 de ore după o societate care nu face faţă. Încă 30.000 de locuinţe au fost afectate, azi dimineaţă la ora 7.00”, a declarat primul ministru la începutul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă care are loc la Prefectura Timiş

E-Distribuţie Banat a anunţat marţi că în jurul orei 8.00 a reuşit livreze energie electrică la 81 la sută din consumatorii afectaţi de furtuna de duminică.

Pagube uriașe după furtuna din Vest

Citește și
tren
Mecanicul trenului Bucureşti-Baia Mare a curăţat şina cu drujba. Reacţia pasagerilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Peisajul lăsat în urmă de urgia care a măturat duminică seara o jumătate de ţară este dezolant. În mai puţin de o jumătate de oră 8 oameni au murit şi 137 au fost răniţi.

Peste 200 de localităţi din 15 judeţe au fost afectate. Numai în Timiş, mai bine de 150 de localităţi au rămas ore bune fără curent, iar mai multe şcoli şi-au suspendat cursurile.

O fetiţă de 11 ani, lovită de o creangă, este în continuare în stare gravă. Este şi o veste bună: un copil de 10 ani, rănit grav în timpul furtunii, a fost deconectat de la aparate şi respiră singur.

Pagubele estimate până acum în Timişoara, doar pe domeniul public, se ridică la 4,3 milioane de lei.

La Spitalul Judeţean din Timişoara sunt şi acum internate 13 persoane. O femeie care a suferit leziuni la coloană este operată. Alte zece persoane care au politraumatisme au început procesul de recuperare. La spital a ajuns, aseară, şi premierul Mihai Tudose, care a discutat cu medicii.

Mihai Tudose, premierul României: "Am mulţumit personal cadrelor medicale, domnului director, şefilor de secţie, evident am primit şi eu solicitări pentru ce le trebuie. Aceeaşi problemă cu ENELUL care se chinuie să-şi facă treaba şi nu-i prea iese."

Pagubele estimate până la această oră de administraţia locală se ridică la 4,3 milioane de lei.

Numai în Timişoara 3.500 de arbori au fost doborâţi şi opt şcoli au fost afectate. Însă acestea sunt doar stricăciunile provocate de furtună pe domeniul public şi nu includ pagubele personale ale cetăţenilor.

Nicolae Robu, primarul din Timișoara: ”O să îi dăm premierului lista de obiective pentru care solicităm bani de la bugetul de stat. Ne orientăm către şcoli şi spitale. Există instituţii ale statului care vor face lumină şi dacă vor fi găsite persoane vinovate, fără îndoială că ele trebuie pedepsite aşa cum stabilesc legile ţării.”

Din nefericire, pentru 5 persoane din judeţul Timiş, furtuna a fost fatală. Poarta de intrare în oraşul Timişoara, care s-a prăbuşit şi a zdrobit un tânăr de 24 de ani, student în ultimul an la medicină dentară, fusese reparată în urmă cu doi ani de primărie.

Iar în localitatea Buziaş, trei persoane şi-au găsit sfârşitul după ce au fost surprinse de urgie în parc.

Guvernul a promis că va aloca bani pentru despăgubiri. După furtuna violentă de duminică seara, Facebook a activat opțiunea "Safety Check", care le permite oamenilor dintr-o zonă afectată să își anunțe prietenii că sunt în siguranță.

Nicolae Robu: Sper să nu avem parte de furtună mâine. Sunt de aşteptat furtuni în toată ţara

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, marţi, că a fost informat de către Administraţia Naţională de Meteorologie că miercuri vor fi furtuni în toată ţara şi şi-a exprimat speranţa ca Timişoara să fie ferită de vijelii.

"Sper să nu avem parte de furtună mâine, pentru că cineva de la ANM spunea aseară că mâine sunt de asteptat furtuni în toată ţara. Nu de intensitatea celei care a fost duminică, un alt gen, pentru că genul de duminică a fost unul cu totul aparte, nepredictibil şi cu evoluţie explozivă. Trebuie să fim mai pregătiţi pentru vara viitoare, pentru că mâine vom avea aceleaşi instrumente la dispoziţie", a declarat Nicolae Robu.

Peste 13.000 de abonaţi casnici din Arad nu au încă electricitate

Peste 13.000 de familii din 20 de localităţi arădene nu au încă electricitate, la mai bine de 40 de ore de la furtuna care a produs pagube însemnate în judeţ, reprezentanţii Enel Banat afirmând că lucrează cu toate echipele disponibile şi cu oameni aduşi de acasă, iar în mare marte problemele ar urma să fie rezolvate până marţi seară.

Furtuna de duminică seara a afectat grav reţelele de distribuţie a energiei electrice din judeţ, fiind smulşi de vijelie sute de stâlpi de curent şi rupte cabluri conductoare. În total, aproximativ 35 de localităţi cu un număr de 42.000 de abonaţi casnici au fost rămas fără electricitate, parţial şi municipiul Arad.

Cele mai multe probleme au fost semnalate pe Valea Mureşului şi în zona Sebiş – Moneasa.

Purtătorul de cuvânt al Enel, Ion Sergiu, a declarat, pentru News.ro, că marţi la ora prânzului mai erau nealimentate 20 de localităţi arădene, cu aproximativ 13.000 de abonaţi casnici. Este vorba de localităţi mai mici, oraşele fiind realimentate, doar în municipiul Arad, în cartierul Aurel Vlaicu, existând încă abonaţi fără electricitate.

“În acest moment mai este afectată o linie de medie tensiune total şi alte şase linii de medie tensiune parţial. Lucrările pentru remedierea tuturor defecţiunilor se derulează în mod continuu, inclusiv pe timpul nopţilor trecute, în vederea reluării alimentării în cel mai scurt timp posibil. La această oră sunt pe teren 26 de echipe de intervenţie în judeţul Arad”, a declarat Ion Sergiu.

Printre localităţile care nu au fost încă reconectate la reţeaua de furnizare de numără Semlac, Secusigu, Şicula, Livada, Macea, Pâncota, Măderat, Vladimirescu (parţial) şi Arad (parţial).

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Specialiștii, uimiți de furtunile violente din Vest. ”Două „bombe„ s-au ciocnit”
Specialiștii, uimiți de furtunile violente din Vest. ”Două „bombe„ s-au ciocnit”

A fost ca ciocnirea a două ”bombe”! Aşa explică meteorologii cele întâmplate după întâlnirea dintre o masă de aer cald cu una foarte rece. Inclusiv specialiştii se declara uimiţi de amploarea fenomenului, pe care au în plan să îl studieze.

Mecanicul trenului Bucureşti-Baia Mare a curăţat şina cu drujba. Reacţia pasagerilor
Mecanicul trenului Bucureşti-Baia Mare a curăţat şina cu drujba. Reacţia pasagerilor

Furtună violentă a blocat circulaţia pe calea ferată. Peste 100 de trenuri au avut întârzieri sau au fost anulate. Călătoria cea mai lungă a făcut-o un tren InterRegio care a parcurs distanţa Bucureşti - Baia Mare în 18 ore.

8 morți și 137 de răniți, după furtuna de duminică. Tudose laudă pe toată lumea, mai puțin o companie: ”Îngrozitori”
8 morți și 137 de răniți, după furtuna de duminică. Tudose laudă pe toată lumea, mai puțin o companie: ”Îngrozitori”

O furtună de doar 15 minute ne-a arătat cât de fragili și mai ales de singuri suntem în fața naturii, aici, în țara nimănui.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.