Padurile Romaniei se aprind una cate una: ipoteza piromanilor care vor sa stearga jafurile din codru

Dată publicare: 08-11-2011 19:36
Dată actualizare: 09-10-2012 20:05


Dupa o lupta de 3 zile cu iadul, pompierii din Sibiu, Alba si Valcea au reusit sa lichideze flacarile, dar, surprinzator, au aparut alte focare in 4 judete.

Autoritatile trebuie sa afle daca dintr-o neglijenta criminala au fost parjolite mii de hectare, daca seceta este de vina, sau daca exista oameni care vor sa stearga astfel urmele jafului din codru.

Aproape 2000 de hectare de padure sunt acum cenusa. Incendiile nu se mai opresc de la sfarsitul sapatamanii trecute. Rand pe rand au disparut paduri de brazi, de foioase dar si pasuni alpine administrate fie de stat, fie de particulari din Sibiu, Alba, Valcea, Hunedoara, Bistrita, Maramures, Hunedoara si Bihor.

Toate focarele au aparut la 2000 de metri de metri altitudine unde masinile de pompieri nu pot urca. Din aceasta cauza copacii au ars ca niste torte.

Primele probleme au aparut in judetul Bistrita-Nasaud. In muntii Rodnei, padurea de rasinoase s-a aprins pe kilometri intregi.

In Maramures situatia e si mai disperata. Toate efectivele de pompieri sunt deja in munti pe cele 3 varfuri: Puzdrele, Gordanului si Valea Chiuzbaii. Chiar si asa s-a ales praful de 1500 de hectare.

Prapad si in Bihor. Din acesti fagi au ramas doar niste cioturi negre.

Pana acum, calvarul pare a se fi sfarsit doar pentru militarii din Sibiu, Alba si Valcea care dupa trei zile si trei nopti au reusit sa lichideze pericolul din vecinatatea soselei Transalpina. Ei au fost ajutati si de un elicopter folosit, in premiera in Romania.

Toata lumea se intreaba pe buna dreptate de ce s-a aprins brusc padurea.

Inspectorul sef al ISU Sibiu, lt. col. Cosmin Balcu spune ca ''Poate fi o actiune intentionata, o mana criminala, pentru ca e exclus sa se fi aprins din cauza temperaturii sau altor factori."

O varianta pe care merg anchetatorii este ca unii dintre tarani, proprietari ai pasunilor alpine, ar fi incercat sa-si igienizeze terenurile ca sa incaseze subventiile de la stat.


VIDEO PROTVPLUS.RO