Pacienții Spitalului de Urgență din Galați, obligați să își facă teste de Covid-19 la clinici private
Anchetă la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, unde pacienţii se plâng ca nu sunt primiţi decât dacă vin cu testul pentru Covid-19 făcut la o clinică particulară.
Chiar dacă sunt asiguraţi, oamenii spun că trebuie să plătească aproximativ 300 de lei pentru aceste analize, înainte de a intra la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Pacienţii care aşteptau marți dimineaţă să fie consultaţi de un medic specialist, aveau în mână şi testul pentru Covid-19, făcut contra cost, la clinici particulare din oraş.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pacientă: Mi s-a cerut să fac testul Covid.
Reporter: Unde?
Pacientă: La o clinică.
Reporter: Privată?
Pacientă: Da, clinica privată, pentru că altundeva nu am avut loc unde. Nu mi se pare normal, pentru că sunt asigurată, fiind şi gravidă. Normal că gravidele au gratuitate.
Mai mult decât atât, unii pacienţi s-au trezit şi că au dat banii degeaba.
Pacient: "Mi s-a cerut să fac testul că nu am Coronavirus. Exact cuvintele astea le-am repetat la clinica particulară şi mi-au dat buletinul. Şi-acuma spune că nu-i bun ăsta, din sânge, trebuie din gât. Deci asta nu-i bun, am dat două milioane jumate degeaba. Au zis că internările nu se fac fără Coronavirus, fără test."
În spitalul judeţean Galaţi se fac zilnic 90 de teste pentru SARS-CoV-2, jumătate dintre ele la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică.
Alina Dobrea, manager Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: În Spitalul Judeţean, până astăzi (9 iunie), niciun pacient internat nu a venit cu test PCR făcut la laboratoarele private din judeţ.
Reporter: Le-aţi cerut acest lucru?
Alina Dobrea: Nu.
Reporter: Ministerul Sănătăţii spune că cei care nu sunt cronici şi nu sunt urgente trebuie testaţi din fondurile proprii ale spitalului.
Alina Dobrea: Bineînţeles. În limita posibilităţilor.
Conducerea spitalului nu exclude însă ipoteza că medicii să le fi cerut din proprie iniţiativă pacienţilor să vină cu testul făcut.
Dr. Aurelia Romilă, director medical Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: Noi nu le-am cerut. Noi le-am dat metodologia de testare prin cronici. Şi aicea intra: gravidele, pacienţii oncologici - ăştia, cu trimitere. Prin cronici înseamnă "programaţi". Medicul chirurg de specialitate - că-i plastician, că-i toracic, că-i ortoped - nu intra în sală, lor le e frică să intre în sala cu ei fără test. Şi atunci...
Reporter: E posibil să fi cerut aceşti medici?
Dr. Aurelia Romilă: E mai mult ca sigur. Şi am mai întâlnit o anomalie, că le-a spus că pot veni şi cu teste rapide."
Liliana Iordăchescu, DSP Galaţi: "Unităţile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienţi prin tehnici Real Time PCR, suplimentar faţă de algoritmul de testare, care pot fi realizate din resurse proprii în laboratoarele proprii sau în alte laboratoare. Vom verifica care e situaţia în acest spital."
La unitatea de primiri urgente a spitalului clinic judeţean din galaţi ajung, în fiecare zi, în jur de 150 de persoane, dintre care aproximativ 60 rămân internate.