Pacienții cu Covid-19, fără simptome, nu mai pot fi internați fără acordul lor
De astăzi, cei depistați pozitiv cu COVID-19, dar care nu au simptome nu mai pot fi ținuți în spital fară acordul lor.
Decizia Curții Constituționale, care arată că astfel se încalcă drepturi fundamentale a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ministerul Sănătății pregătește o lege care trebuie să treacă de Parlament, astfel încât acești bolnavi să poată fi în continuare spitalizați sau trimiși în izolare.
Până la clarificarea legislației, pacienții diagnosticați cu SARS-CoV-2 care sunt asimptomatici nu vor mai putea fi internați fară acordul lor.
Vor semna fișa medicală că refuză internarea și li se va pune în vedere că daca nu stau în izolare până la vindecare se pot alege cu dosare penale în cazul în care se constată că i-au îmbolnăvit și pe alții.
Judecătorii CCR nu au contestat internarea pacienților, ci faptul că normele au fost date prin ordin de ministru, nu printr-o lege.
Până acum, pacienții fară simptome erau internați în spital cel puțin 10 zile. Chiar dacă erau testați pozitiv și în a zecea zi, ei puteau părăsi unitatea sanitară, cu condiția să rămână în izolare încă 4 zile.
Sunt monitorizați de medicul de familie, iar în cazul în care nu respectă izolarea sunt trimiși în carantină instituționalizată pe care o plătesc.
Surse din Guvern susțin că se lucrează la un text de lege care să cuprindă practic toate reglementările de până acum. Proiectul va fi înaintat apoi Parlamentului.și în izolare.