Pacienții ajunși în stare critică regretă acum că nu s-au vaccinat. „M-am luat după toate opiniile astea”

×
Codul embed a fost copiat

Este o zi de marţi cu trei recorduri negre şi prea multe ceasuri rele. COVID-19 începe să facă ravagii în România. Autorităţile confirmă: 442 de morţi, 16.743 de noi îmbolnăviri şi 1.667 de pacienţi la ATI. Sunt vârfuri absolute de la debutul pandemiei.

La fel de înspăimântătoare ca aceste cifre este realitatea din spitale, care arată ca-n vreme de război. Unii dintre pacienţii care ajung în stare critică, aduşi de rude şi prieteni, primesc oxigen direct în maşină, în curte. Medicii nu mai ştiu cum să se împartă şi, nu de puţine ori, spun că au văzut cum
s-au stins familii întregi.

La Institutul „Marius Nasta” vin zilnic 100 de oameni. Cei mai mulţi sunt nevaccinaţi, au nevoie urgentă de oxigen şi de tratament agresiv.

Bărbat: „Țiuie aparatele în draci.”
Reporter: „De cât timp sunteţi aici?”
Bărbat „De joi.”
Reporter: „Vaccinat sau nevaccinat?”
Bărbat: „Nevaccinat, din păcate.”
Reporter: „De ce n-ați făcut vaccinul?”
Bărbat: „Am neglijat şi după aceea m-am îmbolnăvit. O să-i îndemn pe mulţi să facă asta, mai bine, e mai dureros să suferi...''

Bolnavii imploră ajutor şi mulţi regretă că nu s-au imunizat la timp.

Femeie: „Am venit cu fiul meu, am stat o perioadă acasă. Dar copiii mei au considerat că nu e bine nevaccinată. Greşeala mea consider că a fost. M-am luat după toate opiniile astea…”

Femeie: „Nu sunt vaccinată. Prima dată nu am crezut şi acum mi-am dat seama că e ceva grav. Tre’ să luăm boala, că e adevărată. Eu eram că nu există virusul, dar există, există. Cu adevărat, există.''

În toate colţurile sunt depozitate butelii cu oxigenul vital în astfel de momente. Locuri în spital nu mai sunt.

Iar în centrul de coordonare, pe tabla uriaşă plină de numele pacienţilor, medicii aşteaptă să se elibereze un chenar ca să facă următoarea mutare.

Medic: ''Avem aici tabla cu pacienţii, după cum vedeţi toate locurile sunt ocupate. Unele sunt barate, dar deja sunt pacienţi care aşteaptă pe holuri. Majoritatea vin prea târziu şi vin cu insuficiență respiratorie şi toţi necesită internare. Sunt şi mulţi tineri.''

Saloanele sunt arhipline, se stă pat lângă pat, butelie lângă butelie, iar pe holuri este un du-te vino.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Fac un apel către toţi cei care se simt cu simptomatologie care implică afectare respiratorie să vină în cel mai scurt timp către spitale.”

Imaginaţi-vă că la fiecare trei minute un bolnav de COVID din această ţară moare. Astfel încât am ajuns ca în ultimele 24 de ore să numărăm 442 de oameni care au pierdut lupta cu SARS-CoV-2, cei mai mulţi de la începutul crizei sanitare. 8 din 10 sunt nevaccinaţi, din păcate. Iar alţi 1.667 de adulţi şi copii se zbat între viaţă şi moarte în secţiile de terapie intensivă, în timp ce peste 17.000 de bolnavi sunt încă internaţi cu forme grave şi se roagă să le reziste plămânii pentru a respira singuri. Din ei, 467 sunt copii.

O femeie infectată şi ea cu Covid îşi plânge pe patul pe spital soţul. Amândoi au ajuns în grija medicilor, însă bărbatul, suferind şi de alte afecţiuni, nu a supravieţuit.

Reporter: „Soţul a murit aseară... era internat tot aici?”
Femeie: „Da, la alt etaj.”
Reporter: „De ce nu v-aţi vaccinat?”
Femeie: „De frică.”
Reporter: „Soţul era vaccinat?”
Femeie: „Nu. Numai cine nu trece prin aşa ceva nu crede.”
Reporter: „O să faceţi vaccinul?”
Femeie: „Sigur, acum da.”

O gravidă din Mehedinţi care la sfârşitul acestei luni ar fi împlinit 32 de ani a murit împreună cu bebeluşul pe care urma să îl nască. Starea ei s-a deteriorat brusc şi, deşi a fost adusă cu un elicopter în capitală, medicii nu au putut să o salveze. Femeia mai avea acasă trei copii.

În ultimele 24 de ore, şi 27 de oameni din Iaşi au murit de Covid. Marți ar fi trebuit să se redeschidă unitatea mobilă de la Lețcani, cu 6 paturi de Terapie Intensivă. Însă nu funcţionează pentru că abia a sosit stocatorul de oxigen.

Iar în Capitală, autorităţile pregătesc spitalului modular Pipera care va putea primi 100 de bolnavi care au nevoie de oxigen.

Citește și...
Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății
Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, epidemia de gripă se va încheia în două săptămâni.

Primul vaccin nazal anti-COVID a fost lansat în India. Ce conține
Primul vaccin nazal anti-COVID a fost lansat în India. Ce conține

Primul vaccin nazal anti-COVID din India a fost lansat joi. INCOVACC a fost creat de o companie farmaceutică indiană, considerată lider de piață.

Obezitatea la copii a devenit o problemă în România. Soluțiile ieftine și sănătoase găsite de unele școli
Obezitatea la copii a devenit o problemă în România. Soluțiile ieftine și sănătoase găsite de unele școli

Cu un copil supraponderal din trei la nivel european, preocuparea pentru hrana elevilor este tot mai serioasă. Mai ales că în ultimii ani problema s-a acutizat, deoarece cei mici au acces facil, la preparate nesănătoase, care îngrașă.

Recomandări
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului

Cu trei luni înainte de a se roti la şefia guvernului, PSD şi PNL au început discuţiile despre cum îşi vor împărţi ministerele. Liberalii nu vor să cedeze justiţia, dar ar vrea să preia finanţele şi transporturile.

Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale
Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri

Apar detalii despre accidentul provocat de o ploaie înghețată, pe autostrada A1, în județul Sibiu, în urma căruia a murit un bărbat de 48 de ani.