Pacienți vârstnici „uitați” prin spitalale românești. Familiile refuză să-i mai aducă acasă
În unele secții medicale bătrânii sunt pur și simplu abandonați de familiile lor care refuză să-i mai ia acasă după tratament și vindecare.
Mulți pacienți vârsnici sunt „uitați" de rude săptămâni întregi, de exemplu în spitalele Parhon și Sfântul Spiridon din Iași.
Medicii nu reușesc să convingă rudele să își ia părinții înapoi acasă. Asistenții sociali caută cu disperare soluții.
Un bătrân de 76 de ani și-a petrecut Crăciunul pe un pat de spital, într-o unitate medicală din Iași. A fost internat la jumătatea lunii decembrie în Spitalul C. I. Parhon din Iași, cu o boală cronică de rinichi. A început ședințele de dializă și, între timp, starea de sănătate s-a ameliorat. Poate pleca acasă, doar că ...
Î: Unde sunt copiii?
Bătrân: „La treabă, doar nu o să stea acasă”.
Î: Cu cine locuiți dumneavoastră?
Bătrân: „Eu, deocamdată singur”.
Î: Petreceți sărbătorile în spital și Anul Nou vă prinde în spital.
Bătrân: „Da”.
Î: Vreți să fiți acasă?
Bătrân: „Da, dar dacă nu se poate, nu se poate”.
Î: Nu aveți încotro?
Bătrân: „Pai ați văzut? Asta e viața”.
Pacientul ar putea pleca din spital, dar nu poate fi externat pe propria răspundere pentru că nu se poate deplasa și nici îngriji singur. În localitatea de domiciliu, comuna Scobinți, pensionarul stă în aceeași curte cu fiica lui.
Mariana Albină, fiica pacientului: „Nu s-a mai putut ține acasă omul, pentru că situația i s-a înrăutățit. Eu am chemat ambulanța. Eu ce pot să îi fac acasă? Să îl țin și să văd cum moare sub ochii mei? Sau să îl trimit la spital unde poate primi ajutor?!”.
Î: De atunci și până acum l-ați vizitat vreodată la spital?
Mariana Albină, fiica pacientului: „Eu nu am putut să îl vizitez din cauză că am un copil mic”.
Astfel de cazuri în care bătrânii cu afecțiuni cronice sunt abandonați în spital sunt tot mai dese și apar în special în preajma sărbătorilor de iarnă.
Dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul C. I. Parhon Iași: „Se încearcă să se țină legătura constant cu familia, numai că, din păcate, suntem uneori mai degrabă priviți cu un grad de neîncredere și o parte tratați cu agresivitate verbală atunci când li se sugerează că pacientul de acum ar putea să fie preluat de familie. Motivațiile familiilor fiind legate de lipsa timpului, lipsa condițiilor și imposibilatea de a-i prelua în preajma sărbătorilor".
Bătrâni abandonați în spitale
Și la Spitalul Județean „Sf Spiridon" sunt cel puțin 10 pacienți în vârstă, unii chiar de peste 90 de ani, fără rude care să le poarte de grijă.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Spitalul Sf. Spiridon Iași: „Sunt familii care vin cu pacienții, apelează la 112, ajung cu ambulanța cu pacienții pe care îi au cu boli cronice, cu boli oncologice, în aceste zile în spital pentru că nu reușesc să gestioneze problema medicală și consideră că, în felul ăsta, este mai în siguranță”.
Medicii fac apel la autoritățile publice să găsească un spațiu de cazare și pentru acești oameni.
Gheorghe Hrițcu, primar comuna Scobinți: „Recent am dat în folosință un centru pentru persoanele în vârstă, un centru de zi și la acest centru putem să preluăm persoanele care sunt fără familie, persoanele în vârstă în special și bolnavi și să îi îngrijim. Până când găsim soluția definitivă cu persoanele acestea”.
În ultima instanță ar putea fi chemată și Poliția, dar rareori se ajunge la o asemenea soluție radicală.