Pacient rănit la Timișoara în timpul unei tomografii: ”Halucinant, putea să-i secționeze corpul”. Sunt 40 de aparate în țară

Ultima actualizare: 30-08-2020 18:45
tomograf
Shutterstock

Incident revoltător la Spitalul Județean din Timișoara, unde o pacientă cu accident vascular cerebral a fost rănită de o bucată desprinsă din tomograful în funcțiune.

Piesa tăioasă putea să îi provoace răni fatale, recunoaște conducerea. Aparatul medical provine din China și a funcționat o vreme fără autorizație. Sunt nu mai puțin de 40 identice, în spitalele din România!

Femeia suferise un accident vascular cerebral și a fost adusă la Urgență, azi-dimineață, pentru investigații. Chiar în timpul procedurii, pe când se afla în interiorul tomografului, o piesă cu diametrul de 1 metru s-a desprins şi a căzut peste ea.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean de Urgență Timișoara: "Un eveniment sincer de care eu nu am auzit în viața mea să se fi întâmplat și nici nu am văzut, cupola de protecție computerului tomograf care constă într-un cerc de aproximativ 1 metru de plastic cu margini ascuțite de aluminiu s-a desprins în timp ce un pacient era scanat. Gândiți-vă că aceea cupolă se rotește cu o viteză de 400 de rotații pe secundă și acționează mai rău ca un cuțit”.

Șansa a făcut ca pacientă să fie rănită ușor, doar la un braț. Medicii spun că piesa putea să îi provoace tăieturi grave.

Aparatul, fabricat în China, a fost achiziţionat în 2018, cu fonduri de la Banca Mondială de Ministerul Sănătăţii. Este de calitate "josnică", potrivit conducerii unității. Spitalul a făcut recepţia și l-a pus în funcțiune cu toate că nu avea autorizație. 

”Ne putem aștepta la tragedii”

 

Este de calitate "josnică", potrivit conducerii unității. Spitalul a făcut recepția și l-a pus în funcțiune cu toate că nu avea autorizație.

Aida Iancu, medic Radiologie și Imagistică: "În prezent aparatul deține toate autorizațiile necesare, autorizație de utilizare de la Comisia Națională de Control a Activităților Nucleare. Ultima revizie tehnică a fost făcută pe 18.06.2020, când totul era funcțional, nici noi nu ne putem explica acest lucru".

Raul Pătrașcu: "La sfârșitul lunii iunie am avut vizită de la aceeași firmă de service care a câștigat proiectul pe Banca Mondială care a dat astfel de aparate, în jur de 40 în toate spitalele din Romania, deci ne putem aștepta la astel de tragedii și la alte spitale din cauza calității josnice a acestui aparat chinezesc de altfel".

Din fericire, pacienta se simte bine acum. Echipa de radiologie intervenţională a spitalului a venit de acasă pentru a o supune unei trombectomii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO