Explicații pentru imaginile cu un pacient care zace pe holul spitalului din Tulcea
Conducerea Spitalului Judeţean Tulcea a declanşat o anchetă după ce pe o reţea de socializare a apărut un filmuleţ care arată un bărbat căzut în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), iar o infirmieră şterge podeaua cu mopul pe lângă el.
Managerul unităţii medicale spune că pacientul respectiv are numeroase prezentări la UPU în ultimii ani, acesta fiind cunoscut ca un consumator de droguri, de etanol, iar din declaraţiile infirmierelor după acel incident filmat el se ridică şi părăseşte spitalul.
“Bărbatul respectiv are sute de prezentări la UPU în ultimii ani. Este consumator de etanol, de droguri, locuieşte la un centru pentru persoane fără adăpost. Este cunoscut de SMURD, Ambulanţă, Poliţie, a încercat să sară de pe biserică, s-a automutilat, s-a drogat, a băut şi are momente când este extrem de violent”, a explicat managerul unităţii medicale.
El susţine că filmarea care a apărut pe reţeaua de socializare nu prezintă întregul episod al întâmplării respective.
Tudor Năstăsescu a afirmat că a vorbit cu infirmierele, iar acestea i-au spus că bărbatul respectiv a venit cu ambulanţa la unitatea medicală, pe picioarele lui, s-a trântât în camera de gardă, după care s-a ridicat şi a plecat din spital.
“Infirmierele spun că a fost adus cu Salvarea, pe picioarele lui, s-a trântit în camera de gardă, a vomat, ele au venit să şteargă, după care s-a ridicat, şi-a luat cafea, a înjurat, a ameninţat şi a plecat pe picioarele lui acasă”, a menţionat managerul spitalului.
El a precizat că în cursul zilei de sâmbătă urmează să vadă imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a stabili cum stau lucrurile.
De asemenea, Tudor Năstăsescu a menţionat că în documentele de la UPU ultima prezentare a bărbatului a fost pe data de 12 octombrie, atunci când a fost filmat acest incident, acolo fiind trecut că părăseşte spitalul fără acord medical.
Managerul unităţii a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care a avut loc acest eveniment.
Scene care au dus la indignare au fost înregistrare în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Acolo, un bărbat a fost lăsat să zacă prăbuşit pe hol, acuză martorii.
Reprezentanţii unităţii sanitare susţin că bărbatul ar fi ajuns de multe ori la ei şi ar fi făcut scandal. Lucru care s-ar fi întâmplat şi de această dată.
Aceste imagini au fost surprinse pe holul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Tulcea. În înregistrare apare un bărbat întins pe podea. Omul nu primeşte ajutor, cu toate că, după cum spun martorii, s-ar fi plâns de dureri.
Martor: "Am văzut cum băiatul cade jos. Nu-i interesa. Omul era căzut jos şi nimeni nu venea să-l ia."
La un moment dat, o infirmieră şterge podeaua pe lângă bărbatul prăbuşit, pe care pare să-l ignore.
Martor: "Ştergea cu mopul pe lângă el şi nu-l bagă în seama. Sunt trataţi că nişte animale."
După doar câteva clipe, un bărbat încearcă să îi acorde o mâna de ajutor omului, timp în care angajata spitalului continuă curăţenia, chiar lângă cel căzut.
Imaginile au ajuns pe reţelele sociale şi au fost urmărite şi de managerul spitalului, care spune că îl ştie pe bărbatul din înregistrare.
Tudor Nastasescu: "Locuieşte la un centru de aici din localitate şi sunt frecvente episoadele în care vine şi produce un fel de spectacol pentru că imediat după incident, a intrat pe picioarele lui în cabinet, a înjurat medicul şi a plecat."
Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă era o urgenţă şi omul ar fi murit, fără ca nimeni să-i acorde primul ajutor, managerul a avut o explicaţie.
Tudor Nastasescu: "Din anul 2007 avem peste 120 de prezentări la UPU cu diagnostice psihiatrice, tulburări mentale datorate utilizării de droguri. Personaj violent, cunoscut pentru multiple incidente: tentative de suicid, de automutilare."
Totuşi, astfel de episoade, cu bolnavi ignoraţi, s-ar mai fi derulat acolo, după cum povestesc oamenii.
Martor: "Merg oamenii la spital şi-i lasă câte 4-5 ore şi nimeni nu-i bagă în seama, sunt oameni care nu mai pot sta în picioare pentru că le este rău şi ei îi ţin la rând."
Tudor Nastasescu: "Se stă în funcţie de numărul de prezentări în ziua respectivă, ele sunt clasificate pe grad de urgenţă, asta înseamnă şi că reţeaua de medicină nu mai fucntioneaza, că suntem mai puţini, că încărcătura pe medic este destul de mare etc."