Cornel este în comă de peste o lună, după o eroare a medicilor. Au crezut că e beat și l-au trimis acasă
Familia unui pacient de 72 de ani, aflat de peste o lună în comă, în Spitalul Județean din Bistrița, face acuzații grave la adresa medicilor din Unitatea de Primiri Urgențe de acolo.
Nu ar fi recunoscut simptomele unui accident vascular cerebral, pe care acesta îl suferise, și l-au tratat pe bătrân drept o persoană care se afla în stare avansată de ebrietate. Mai multe anchete au fost deschise în acest caz.
Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional.
Cornel Suciu a ajuns la Spitalul Județean din Bistrița pe 4 aprilie, la ora 22 și 21 de minute - adus de o ambulanță. Acuza o stare de amețeală și își pierduse capacitatea de a mișca o parte a feței, susține soția lui.
Simptomele - specifice unui accident vascular cerebral - au fost însă interpretate altfel de medicul care l-a preluat la Unitatea de Primiri Urgențe.
În fișa lui, doctorul a scris că acesta a fost adus în stare avansată de ebrietate, fără alte crize.
Adrian Suciu, fiul bărbatului: „Medicul de gardă a presupus că tatăl meu a consumat băuturi alcoolice și asta a scris pe fișă, neluând în seamă ce hârtie aveau cei de pe ambulanță, de la SMURD, pe care scria că a suferit un atac ischemic. Nu i-a fost făcută nicio electrocardiogramă, nici măcar un test să depisteze de la ce au venit problemele. Protocoale spitalelor spun că un pacient care este preluat cu suspiciune de AVC trebuie internat minim 24 de ore și ținut sub observație medicală și medicamentoasă.”
În cazul lui Cornel Suciu acest lucru nu s-a întâmplat. În jurul orei 2, dimineața, bărbatul a fost externat și trimis acasă - la peste 30 de kilometri de oraș.
Garofița Suciu, soția bărbatului: „M-a sunat, să știi că m-au lăsat acasă. Dacă poți să vii după mine. Eu zic că la ora aia cu ce să vin?! M-a sunat pe la ora cinci, și am spus să aibă răbdare puțin că venim după el.”
În acest timp, bărbatul, care se simţea rău, a zăcut în fața spitalului, pe o bancă.
La ora 9, când ai lui au ajuns la el - nu mai putea să vorbească.
Garofița Suciu, soția bărbatului: „Dădea din mâini și din picioare, am strigat la asistente că bine că stați acolo înăuntru și omul moare pe bancă afară. Au spus că îl duc în terapie.”
Abia atunci, un alt medic a realizat situația în care se afla bărbatul - lăsat o noapte fără ajutor. Cornel Suciu suferise un accident vascular cerebral - după cum un alt medic, a scris în fișa lui de examinare.
Adrian Suciu, fiul bărbatului: „Dacă mama nu mergea la spital, îl găseau mort acolo. A avut convulsii, a intrat în stare de paralizie, partea dreaptă, inconștiiență și într-adevăr, atunci l-au luat, l-au internat în spital și după jumătate de oră, o oră, a intrat în comă.”
Cornel Suciu este și acum în comă, în spitalul din Bistrița. Ai lui au apelat între timp la un avocat și au depus mai multe plângeri împotriva celor care consideră ei că au greșit. Colegiul Mediului din zonă a deschis o anchetă.
Conducerea spitalului din Bistriția nu a dorit să ofere un punct de vedere filmat referitor la acest caz. În scris, a comunicat că desfăşoară o anchetă medicală - coordonată de directorul medical și medicul șef din UPU - și că va reveni cu un răspuns în momentul finalizării.
Între timp, specialiştii care tratează pacienţi cu AVC atrag atenţia că sunt situaţii în care unii medici nu recunosc simptomele. Împreună cu Ministerul Sănătăţii, experţii lucrează la o strategie naţională pentru pentru boli cardio-vasculare şi cerebrovasculare de prevenţie, conştientizare şi tratament.
Pe site-ul timpulinseamnaviata.ro găsiţi simptomele și modul în care pot fi ajutaţi pacienţii care suferă un AVC.