Primesc "salariu" lunar si au un loc de munca asigurat, la absolvire. Cum isi atrag elevii scolile profesionale

Ultimul update: Luni 19 Mai 2014 10:37
Data publicarii: Miercuri 14 Mai 2014 19:03
Categorie: Actualitate

Intr-o perioada in care locurile de munca se gasesc cu greu, scolile profesionale vin cu oferte interesante pentru tinerii care vor sa invete o meserie.

Sunt vizati inclusiv liceeni care au note mari si care, in mod normal, ar fi tentati sa dea la facultate. Diferenta este ca, dupa ce s-au perfectionat, au un post garantat intr-o companie privata si nu vor ajunge someri de lux.

La Iasi, scolile profesionale se intrec in oferte. In plus, elevii sunt ademeniti cu 200 de lei lunar, daca aleg sa urmeze aceste cursuri.

"De anul asta avem o clasa care va fi pe scoala profesionala. Acesti specialisti vor gasi sigur un loc pe piata de munca", a declarat Mihaela Gal, profesor.

"Avem contracte cu service-urile auto si avem contract pe profilul brutar, patiser, preparator poduse fainoase", a spus Liliana Rujanu, directorul Liceului Tehnologic Holboca.

Adolescentii care nu se omoara dupa carte incep sa constientizeze ca, daca se perfectioneaza intr-un domeniu, vor avea un loc de munca sigur. Andrei este in clasa a 10-a si invata la o scoala profesionala. Vrea sa fie instalator si sa-si castige banii lui de pe acum.

"E foarte bine sa venim aici, avem o diploma, avem unde sa muncim, avem un viitor din fata", a marturisit Andrei Sorin Anitoaiei, elev.

Altii, in schimb, tin mortis sa fie studenti:

"Am note destul de bune si vreau sa merg la liceu. Deocamdata nu ma gandesc la un loc de munca, sincer", a spus o eleva.

Si totusi, in momentul de fata, pe piata muncii, exista mai multe oferte pentru mesteri decat pentru absolventii de studii superioare.

"Barman, ospatar, lucrator comercial. Chiar si in industrie am primit recent locuri de munca vacante, cum ar fi tinichigii, dulgheri, lacatusi mecanici", a declarat Adriana Sârghie, AJOFM Iasi.

Sumele primite la angajare le surad tinerilor. Ca si cofetar, spre exemplu, se incepe cu un salariu de 1000 de lei, ajungand, in timp, pana la 1500 sau chiar 2000 de lei. In schimb, barmanii, ospatarii sau coafezele primesc in prima faza 700-800 de lei, insa bacsisul poate dubla aceasta suma.

Aventura celor 5 romani care au plecat cu toate economiile pentru a-i invata pe tinerii din Burkina Faso ce inseamna scoala
Aventura celor 5 romani care au plecat cu toate economiile pentru a-i invata pe tinerii din Burkina Faso ce inseamna scoala
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Pacific
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
pacanele
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18