Primesc "salariu" lunar si au un loc de munca asigurat, la absolvire. Cum isi atrag elevii scolile profesionale

14-05-2014 19:03


Intr-o perioada in care locurile de munca se gasesc cu greu, scolile profesionale vin cu oferte interesante pentru tinerii care vor sa invete o meserie.

Sunt vizati inclusiv liceeni care au note mari si care, in mod normal, ar fi tentati sa dea la facultate. Diferenta este ca, dupa ce s-au perfectionat, au un post garantat intr-o companie privata si nu vor ajunge someri de lux.

La Iasi, scolile profesionale se intrec in oferte. In plus, elevii sunt ademeniti cu 200 de lei lunar, daca aleg sa urmeze aceste cursuri.

"De anul asta avem o clasa care va fi pe scoala profesionala. Acesti specialisti vor gasi sigur un loc pe piata de munca", a declarat Mihaela Gal, profesor.

"Avem contracte cu service-urile auto si avem contract pe profilul brutar, patiser, preparator poduse fainoase", a spus Liliana Rujanu, directorul Liceului Tehnologic Holboca.

Adolescentii care nu se omoara dupa carte incep sa constientizeze ca, daca se perfectioneaza intr-un domeniu, vor avea un loc de munca sigur. Andrei este in clasa a 10-a si invata la o scoala profesionala. Vrea sa fie instalator si sa-si castige banii lui de pe acum.

"E foarte bine sa venim aici, avem o diploma, avem unde sa muncim, avem un viitor din fata", a marturisit Andrei Sorin Anitoaiei, elev.

Altii, in schimb, tin mortis sa fie studenti:

"Am note destul de bune si vreau sa merg la liceu. Deocamdata nu ma gandesc la un loc de munca, sincer", a spus o eleva.

Si totusi, in momentul de fata, pe piata muncii, exista mai multe oferte pentru mesteri decat pentru absolventii de studii superioare.

"Barman, ospatar, lucrator comercial. Chiar si in industrie am primit recent locuri de munca vacante, cum ar fi tinichigii, dulgheri, lacatusi mecanici", a declarat Adriana Sârghie, AJOFM Iasi.

Sumele primite la angajare le surad tinerilor. Ca si cofetar, spre exemplu, se incepe cu un salariu de 1000 de lei, ajungand, in timp, pana la 1500 sau chiar 2000 de lei. In schimb, barmanii, ospatarii sau coafezele primesc in prima faza 700-800 de lei, insa bacsisul poate dubla aceasta suma.

VIDEO PROTVPLUS.RO