"Ordonanta Traseistilor" a PICAT in Camera Deputatilor. Votul din Senat va decide insa ce se va intampla in continuare
Ordonanta de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali nu a trecut la vot in plenul Camerei Deputatilor.
OUG 55/2014 a fost supusa votului final, in sedinta de miercuri, insa nu a intrunit numarul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptata. Astfel, s-au inregistrat 195 de voturi ”pentru”, 109 voturi ”impotriva” si 21 de abtineri. ”Ordonanta nu a trecut”, a constatat presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional.
Premierul Victor Ponta, care este si deputat, a participat la vot. El a declarat ca nimeni din cei care au trecut deja de la un partid la altul nu-si va pierde mandatul, aratand ca situatia e valabila si pentru cei care au trecut la PNL sau PDL. ”Eu cred ca nu-si pierde nimeni absolut niciun mandat, nici cei care au trecut la PNL-PDL, pe care ii vedeti ca au trecut”, a spus Ponta. ”Au fost 195 de votrui «pentru», 110 «impotriva», mai trebuiau inca 8. Colegii de la UDMR au spus foarte clar ca nu voteaza si au lipsit din deputati. Se va discuta la Senat”, a precizat Ponta.
El a aratat ca se bucura foarte mult ca ordonanta trece deja de Parlament, aratand ca in felul acesta se inchide discutia despre aceasta, putand fi atacata la Curte cand va deveni lege. Ponta a evitat sa spuna daca este suparat pe parlamentarii din arcul guvernamental pentru faptul ca au absentat sau nu au votat ordonanta. ”Absenteaza din toate partile parlamentarii. Nu am dreptul ca prim-ministru sa cenzurez activitatea lor. si nu sunt suparat niciodata pe nimeni, incerc doar sa facem lucruri importante”, a mai spus Ponta.
El a spus ca PNL si PDL au transferat foarte multi primari si consilieri, atat la Timis, cat si la Hunedoara. ”Nu inteleg de fapt de ce in Parlament spun ca sunt contra si in teritoriu folosesc aceasta lege. E un gen de ipocrizie care nu cred ca tine decat la cei foarte neinformati”, a spus Ponta.
Atmosfera incinsa in Camera Deputatilor, inainte de vot
Inainte de vot, liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, a spus ca spera ca ordonanta sa fie respinsa de Senat pentru a nu avea posibilitatea de a o contesta la Curtea Constitutionala, iar Marton Arpad (UDMR) a spus ca ordonanta este in vigoare pana cand Parlamentul se pronunta. ”Nevotarea ordonantei nu inseamna respingerea ei, trebuie adoptata o lege de respingere a acestei orodonante”, a explicat deputatul UDMR.
Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a multumit parlamentarilor care nu au fost timorati de prezenta primului ministru. Ordonanta a fost criticata in timpul dezbaterilor de catre reprezentantii PNL, PDL si ai PPDD, care au spus ca voteaza impotriva ei, deoarece acest act normativ “deschide calea fraudarii alegerilor”, este “o ticalosie politica”, iar Parlamentul nu ar trebui sa sustina traseismul politic. “Practic, premierul Victor Ponta da o ordonanta pentru a crea un avantaj candidatului PSD Victor Ponta. Ordonanta de urgenta 55 este expresia fricii lui Victor Ponta. Si de ceea ce ii este frica lui Victor Ponta, nu va scapa!”, a spus George Scutaru (PNL).
“Pin aceasta ordonanta de urgenta, Victor Ponta face terorism legislativ! Votati impotriva ordonantei de fraudare a alegerilor si aratati ca nu sunteti sclavi pe plantatia baronilor locali!”, a precizat Valeria Schelean (PDL).
Si deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a precizat ca PPDD va vota impotriva ordonantei, aratand ca “nici pe vremea lui Ceausescu nimeni nu si-a permis sa faca atatea furaciuni”. Ciuhodaru a mai spus ca el a semnat si va vota motiunea de cenzura initiata de PDL si PNL. Ordonanta a fost criticata si de catre deputatul independent Remus Cernea, care a spus ca aceasta este “inca o lovitura aplicata sistemului electoral din Romania”.
Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a apreciat, insa, ca “alesii locali nu sunt sclavi pe mosia cuiva ca sa poata fi mutati de colo pana colo”, ci ei trebuie “sa poata opta”. El a aratat ca abordarea legata de “furatul alegerilor” este o tema “fumata” si a precizat ca opozitia are luni posibilitatea sa dezbata motiunea de cenzura, care este “un roman fluviu «In cautarea timpului pierdut»”.
OUG 55/2014 este in vigoare din 2 septembrie, cand a fost publicata in Monitorul Oficial. Aceasta permite alesilor locali ca, intr-un termen de 45 de zile, sa isi schimbe partidul fara a-si pierde mandatul.
Sursa: Mediafax
Etichete: camera deputatilor, senat, Parlament, ordonanta, oug, primari, consilieri, traseisti,
Dată publicare:
17-09-2014 13:20