Ordonanţa ce îi face pe şoferii Uber, Bolt sau Clever egali cu taximetriştii. Noile reguli

Ultima actualizare: 26-06-2019 19:37

România a devenit a 12-a ţară din Europa care reglementează alternativă la taximetrie, numită "ride-sharing".

Asta după ce Guvernul a aprobat prin ordonanţa de urgenţă un set de reguli după care orice şofer care are peste 21 de ani şi o maşină nu mai veche de 15, poate să îşi ia un atestat ca să transporte persoane. Până atunci, este de aşteptat că preţurile să revină la normal, după creşterile din ultima lună, spun reprezentanţii aplicaţiilor.

Cei peste 20 de mii de şoferi care fac transport alternativ prin aplicaţii, în mai multe oraşe din România, au devenit concurenţii direcţi ai taximetriştilor, acum şi din punct de vedere legal.

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: "Le-am pus pe amândoi pe acelaşi făgaş, şi taximetria şi Uberul, repet, clientul este cel care decide. Nu există niciun fel de discriminări faţă de vreuna dintre cele două metode de prestare a serviciului de taximetrie, prin dispecerat sau prin platformă. "

 

Regulile prevăzute în noua ordonanţă

 

După o perioadă de tranziţie, care poate dura între două şi 6 luni, instituţiile vor fi gata să-i primească pe şoferi pentru autorizare. Din acel moment regulile vor fi stricte.

Potrivit noii legislaţii, o maşină nu trebuie să fie mai veche de 15 ani ca să facă acest tip de transport alternativ. Locurile trebuie să fie maximum 5, cu tot cu cel al şoferului, şi, atenţie, veţi ştii că maşina aparţine unei platforme pentru că pe partea dreaptă a parbrizului, jos, va avea un "sticker" pe care va scrie numărul maşinii şi platforma de care aparţine.

Iar maşina folosită va putea fi personală, în leasing sau comodat. Pentru un şofer care vrea să facă transport alternativ e foarte important să aibă măcar 21 de ani şi carnet de şofer de cel puţin 2 ani de zile. Iar când se urcă la volan şi se înrolează în aplicaţie i se va cere un atestat emis de autoritatea rutieră romană. E foarte important să nu facă ceea ce li se reproşează uneori taximetriştilor, adică să nu ceară bani în plus pe curse şi să nu le refuze. E foarte important dealtfel să aibă o ţinută prezentabilă, potrivit acestei noi legi.

Reprezentanţii aplicaţiilor spun că ordonanţa este aşa cum au cerut-o. Cât despre preţurile majorate în ultima lună şi timpii de aşteptare mari, reprezentanţii platformelor spun că se aşteaptă ca „lucrurile să revină încet-încet la normal. Evident nu va fi aceeaşi revenire cum a fost descreşterea din data de 16 mai când 25% dintre şoferi au plecat din cele trei aplicaţii".

România a devenit a 12-a ţară europeană care reglementează aceste platforme.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!