Orașul din România în care 600 de copii au rămas fără loc la creșă. Reacția primarului


Ultimul update: Joi 13 Iunie 2019 17:42
Data publicarii: Joi 13 Iunie 2019 17:36
Categorie: Stiri actuale

Mai mulţi părinţi din Iaşi au protestat joi în fata primăriei din oraş, pentru că nu sunt suficiente locuri în creşe pentru copii.

Oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că, după ce s-a terminat perioada de înscrieri, a fost introdus şi un criteriu nou, ce ţine de proximitate. Astfel, cei din cartierele unde nu sunt deloc creşe de stat au fost respinşi de la bun început. Autorităţile au cerut câteva zile pentru consultări, deşi situaţia pare imposibil de rezolvat.

Mulţi părinţi au venit şi cu copiii şi au cerut în fata primăriei dreptul de a-i putea înscrie pe cei mici la o creşă de stat. După câteva minute, primarul Mihai Chirica a venit să discute cu mamele revoltate.

Mamă: „Domnule primar, nu se poate, pe aceeaşi listă să aveţi să aceeaşi creşă să aveţi copii cu 25, 26 respinşi şi cu 19 admişi. Asta arată că criteriile nu sunt corecte.”

Mihai Chirica: „Staţi puţin că ăla e punctaj final, nu avea cum.”

Mamă: „Cum să nu? Uitaţi-vă pe liste, domnule primar.”

Părinţii spun că, după ce au depus dosarul cu toate actele pentru a obţine un punctaj cât mai bun, au aflat cu surpindere că a fost introdus şi criteriul de proximitate. Altfel spus, au trecut pe lista de aşteptare cei care nu au domiciliul în apropierea creşelor.

Mamă: „După ce s-au făcut cărţile, s-a terminat perioada înscrierilor, domnul primar a făcut un nou criteriu de proximitate.”

Mamă: „Copii noştri nu au loc unde să meargă. Suntem 600 de mămici cu aceeaşi problemă. Nu ni se pare normal. Noi mergem la serviciu, cu cine lăsăm copiii?”

În braţe cu copiii, părinţii s-au mai plâns că nu au bani să îi dea pe cei mici la creşe private sau să plătească o bonă care să-i supravegheze cât sunt la serviciu.

Mamă: „În cartierul unde locuiesc nu există creşă. Îmi este foarte greu, încep serviciul la sfârşitul anului şi nu am cu cine lasă copilul şi stimulentul pentru inserţie nu e suficient pentru a plăti o bonă."

Mihaela Ghioca, șefa Direcţia de creşe: „La cele 11 creşe din Iaşi am avut 913 dosare pe 325 locuri libere. Părinţii, în disperarea lor, caută soluţii de tot felul. Părinţii veneau cu tot felul de certificate de handicap ale bunicilor, adeverinţe de domiciliu. Ar mai trebui încă 6-7 creşe cu cel puţin 4 grupe, cei 600 pe care îi avem pe lista de aşteptare, împărţiţi.”

Autorităţile spun că s-a ajuns la această situaţie şi pentru că două creşe au fost închise pentru reabilitare şi au promis că vor reevalua dosarele depuse. Situaţia din Iaşi nu este singulară, în toată ţara creşele de stat fiind suprasolicitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO