Opt restauratori vor ”reînvia” mai multe comori din lemn de la Muzeul Județean Mureș
Comori din lemn, vechi de secole, își recapătă frumusețea cu ajutorul experților veniți din toată țara la Muzeul Județean Mureș.
Opt restauratori, specializați în pictură pe lemn, au acceptat provocarea instituției, așa că și-au dat mâna pentru a "reînvia" aceste piese de patrimoniu. Sunt lăzi de zestre și piese de mobilier, unele decorate în stiluri de mult apuse: baroc sau renascentist.
Lăziile pictate, un dulap, doua cuiere și câteva tăblii de pat sunt analizate cu atenţie în aceste zile de specialiștii veniți din patru județe - Iași, Neamț, Suceava și Sibiu. Detaliile şterse de vreme sunt scoase în evidenţă cu ajuorul unor camere speciale, cu infraroșu, sau cu ajutorul radografiilor.
O provocare este această ladă, pictată în stil renascentist. A fost cumpărată de Muzeul Județean Mureș și, cel mai probabil, datează din secolul al 17-lea.
Bogdan Ungurean, expert restaurator: ”Inițiază chestiuni de detaliu care țin de tehnica de execuție și testarea de conservare pe care cu ochiul liber nu le vezi”.
Nu doar că experţii scot la lumina frumuseţea acestor obiecte vechi de secole, dar fac şi schimb de experienţă. Restauratorii din alte judeţe întâlnesc mobilier pictat doar în Transilvania.
Cornelia Bordașiu, expert restaurator: ”Noi le considerăm niște schimburi de experiență foarte utile, mai ales pentru școlile, laboratoarele de restaurare din diferite zone geografice, asistă la restaurare.”
Raluca Dumitrescu, șef secție de conservare a Muzeului Județean Mureș: ”Pentru un restaurator de lemn policrom este greu să facă această muncă amplă, și atunci chemăm specialist din țară”.
Anul trecut, din cauza restricțiilor, s-a renunțat la întâlnirea experților. Restaurarea unui obiect din lemn durează și, cel mai probabil, piesele vor fi gata anul viitor şi vor fi expuse la muzeu.