Oprisan a invins DNA, dupa 9 ani de procese. Presedintele CJ Vrancea a fost achitat in dosarul „Caprioara”

Ultimul update: Luni 21 Decembrie 2015 07:16
Data publicarii: Vineri 18 Decembrie 2015 09:40
Categorie: Actualitate
Marian Oprisan, presedinte CJ Vrancea

Putin mai lipsea ca dosarul deschis de procurorii anticoruptie pe numele sefului Consiliului Judetean Vrancea saa atinga deceniul. Vineri, insa, Marian Oprisan a primit sentinta definitiva.

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan (PSD), a fost achitat in dosarul 'Caprioara' printr-o sentinta pronuntata vineri de Curtea de Apel Cluj. Sentinta este definitiva. Pe 6 februarie 2015, Marian Oprisan a fost achitat de o instanta a Judecatoriei Cluj-Napoca in dosarul "Caprioara", in care a fost acuzat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) de abuz in serviciu s de fals si uz de fals, dar DNA a formulat apel.

Numele „Caprioara” atribuit dosarului vine la un complex turistic care, spuneau procurorii anti-coruptie in rechizitoriul lor, ar fi fost cumparat din bani publici de Marian Oprisan, care detinea, impreuna cu familia sa, terenuri zona. In acest scop, seful Consiliului Judetean ar fi cheltuit 20 de miliarde de lei vechi.


Mai jos, rechizitoriul DNA din 2006, anul cand a fost deschis dosarul:

"In cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane USD din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea. Potrivit probelor administrate de procurorii anticoruptie, Comisia de licitatie numita de inculpatul Marian Oprisan a selectionat si a atribuit lucrari de constructie unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai inculpatului Marian Oprisan si anume: SC Aispa Stars 95 SA (al carei patron este omul de afaceri Prunache Corneliu), SC Top Media SRL (al carei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Teodorescu Valeria) si SC Utilaj Construct SA (al carei patron este Mihaiuc Vasile). De altfel, s-a dovedit ca cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii acestor lucrari, iar firma SC Top Media SRL este o firma fara sediu si fara angajati.
Firmele respective au contractat lucrari de asfaltare pentru un numar de 41 de drumuri comunale dintre care o parte erau asfaltate anterior, iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, insa banii au fost incasati. Pe cele cateva drumuri pe care au fost executate, lucrarile s-au dovedit a fi de proasta calitate si efectuate fara proiecte tehnice. In cazul a numeroase lucrari nu au existat inspectori (diriginti de santier) autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii, cum impunea legea. 18 drumuri comunale nu au fost supravegheate si verificate de nicio persoana autorizata. In plus, platile s-au facut integral in contul firmelor selectionate, la doua - trei zile dupa semnarea contractelor. Ordinele de plata au fost semnate de inculpatii Oprisan Marian si Diaconu Mircea.
Spre exemplu, a reiesit ca in comuna Bolotesti lucrarile de pietruire nu erau necesare, acestea fiind efectuate deja din fondurile locale proprii. In comuna Cotesi, potrivit declaratiei primarului, modernizarea drumurilor nu era o necesitate, iar reprezentantii CJ nu i-au cerut parerea cand au angajat proiectele legate de modernizarea drumurilor. In comuna Jitia, lucrarile au constat doar in imprastierea de balast pe drum, iar lucrarile au fost executate numai pe un sfert din portiunea de drum contractata. Primarul comunei a cerut refacerea lucrarilor insa a fost refuzat de reprezentantii firmei SC Top Media SRL.
Din probele administrate a mai reiesit ca din banii destinati pietruirii drumurilor, Comisia de licitatie condusa de Diaconu Mircea si din care faceau parte Teodorescu Valeria, Costeanu Ion si Rusu Liviu si-a insusit suma de 3,2 miliarde ROL.
Din cercetarile efectuate a mai rezultat ca in perioada 2004-2005, inculpatul Oprisan Marian a negociat si achizitionat, fara hotararea necesara a Consiliului Judetean si fara avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic "Caprioara", in jurul caruia detinea, impreuna cu membrii familiei, 8 hectare de teren. Pentru aceasta achizitie, Oprisan Marian a alocat ilegal 17 miliarde lei ROL din fondurile publice al CJ Vrancea. In plus, acesta a intocmit si inaintat Guvernului Romaniei o adresa falsa prin care a solicitat si obtinut suma de 3 miliarde ROL din fondul de rezerva al Guvernului. Pretextele invocate in adresa sunt false, iar banii au fost utilizati tot pentru achizitia complexului.
De asemenea, in patrimoniul CJ Vrancea se afla Hotelul "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Campineanca. In perioada 2003-2005, acestea au fost utilizate de Marian Oprisan ca locatii de protocol pentru care inculpatul a alocat din bani publici, pentru asa-zise actiuni de protocol, suma de 5,2 miliarde ROL. Potrivit legii, acesta nu putea sa finanteze respectivele locatii, decat introducandu-le in circuitul public.
Prejudiciul in dauna Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului este estimat la 55 miliarde ROL (aproximativ 1,5 milioane EURO la cursul de schimb al anului respectiv), reprezentand lucrari de asfaltare neexecutate sau de proasta calitate.
Prejudiciul in dauna bugetului Consiliului Judetean Vrancea se ridica la 22, 2 miliarde ROL (600 000 EURO).
Prejudiciul in dauna bugetului Guvernului se ridica la 3 miliarde ROL (75 000 EURO)
"

Marian Oprisan, presedinte CJ Vrancea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

Iulian Matache, propus pentru ministerul Transporturilor,
Iulian Matache, propus pentru ministerul Transporturilor, "omul lui Marian Oprisan". Ce spune vicepresedintele PSD
Lovitura pentru DNA. Ce scrie in motivarea judecatorului care l-a achitat pe Marian Oprisan in procesul de coruptie
Lovitura pentru DNA. Ce scrie in motivarea judecatorului care l-a achitat pe Marian Oprisan in procesul de coruptie
Marian Oprisan a fost achitat in procesul de coruptie care se judeca de aproape 9 ani:
Marian Oprisan a fost achitat in procesul de coruptie care se judeca de aproape 9 ani: "Multumesc DNA pentru lectia de viata"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel: „Bogăția nu e rea în sine, pentru că vine de la Dumnezeu”
Comitetul Evreiesc American: Oricare ar fi problema cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu e
Ce ar fi făcut agresorul din Alba în timp ce era după gratii. A ajuns de 24 de ori la judecător
Autocar cu 25 de pasageri la bord implicat într-un accident rutier, în Sibiu
Cazul controversatului tablou de Picasso. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem
Căței din estul Europei, vânduți ilegal pe piața neagră. De unde provin traficanții
Viorica Dancila, Antonio Tajani
Șeful Parlamentului European, la București: ”A venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen”
Greva de la metrou, programată pentru astăzi, nu se mai ține
Anchetă după scandalul asistentelor false din Suedia. 150 de şcoli ar emite diplome fără acoperire
Cum au fost surprinși doi tineri într-un magazin din Brașov. Pedeapsa primită
Guvernul împrumută milioane ca să construiască puşcării noi, cu baie în celulă
Agresorul din Alba, eliberat din închisoare în ciuda ororilor comise în trecut