Opoziția cere abrogarea legii recursului compensatoriu. „Vom avea cam 70% recidivă”
După un şir de fapte violente care au culminat cu recenta crimă de la Mediaş, opoziţia cere abrogarea de urgenţă a legii prin care infractorii pot fi eliberaţi mai devreme în baza aşa-numitului recurs compensatoriu.
Aceasta prevede pentru orice infractor, chiar şi pentru criminali şi violatori, reducerea pedepsei cu 6 zile pentru fiecare 30 petrecute în celule mici sau murdare. Sunt mii de infractori pe străzi - avertizează şi sindicaliştii din penitenciare care spun că, în timp, 70% dintre ei vor ataca din nou şi se vor întoarce după gratii.
Peste 14.000 de infractori au fost eliberaţi din închisori, în urma recursului compensatoriu, iar câteva sute s-au întors deja după gratii. Alţii, care au recidivat, cum e şi în cazul crimei din Mediaş, nu au apucat să fie condamnaţi, aşa că nu apar încă în statistici.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu toate acestea, din octombrie 2017, 649 de indivizi eliberaţi au comis o infracţiune şi au ajuns din nou în închisori. Aproape 200 au comis fapte extrem de grave - au avut loc 18 crime, 17 violuri, 148 de tâlhării şi 10 acte de violenţă. Aceştia sunt deja condamnaţi, însă rata de recidivă este mult mai mare în realitate.
Sorin Dumitrașcu, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Penitenciare: „Vom avea cam 70% recidivă, ceea ce înseamnă că dintre cei peste 13.000 care au plecat până acum, se vor întoarce peste 10.000. Pentru cetăţeanul de rând înseamnă că nu este în siguranţă. Au fost cazuri în care au atacat tinere în scări de bloc, dar sunt alte sute de cazuri care nu apar în presă, tâlhării, omoruri. Legea trebuie abrogată.”
Claudiu Sandu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov: „Merită să pui în libertate infractori deosebit de periculoşi versus a plăti câteva mii de euro din cauză că le-ai oferit condiţii nesatisfăcătoare în penitenciar. Eu, personal, aş prefera să plătesc decât să îmi fie frică să ies pe stradă.”
De altfel, reprezentanţii opoziţiei au anunţat deja că vor depune proiecte în Parlament pentru a abroga legea total sau parţial pentru infractorii condamnaţi pentru fapte cu violenţă. Cei din opoziţie chiar i-au cerut premierului să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru a stopa efectele recursului compensatoriu şi anunţă o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Ion Stelian, deputat USR: ”Aceste persoane după cum vedem nu s-au îndreptat absolut deloc, ba dimpotrivă comit din nou infracţiuni. Cetăţenii României nu mai sunt în siguranţă pe străzi acum, de aceea trebuie o măsură rapidă şi tranşantă.”
De cealaltă parte, ministrul Tudorel Toader dă vina pe fosta şefă de la Justiţie, Raluca Prună, că a iniţiat legea privind recursul compensatoriu, dar şi pe Parlament, care a adoptat-o. Legea a fost modificată în Camera Deputaţilor chiar de PSD, ALDE şi UDMR, astfel încât pentru fiecare 30 de zile de închisoare, în condiţii necorespunzătoare, pedeapsa se reduce cu 6 zile, nu cu trei, aşa cum prevedea proiectul iniţial.
Ministerul Justiţiei susţine că a luat şi alte măsuri pentru a rezolva problema condiţiilor din închisori. Deocamdată 200 de noi locuri de cazare şi studii de fezabilitate pentru construirea unor penitenciare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!