Operatiunea "smartphone". Cat a pierdut statul roman din afacerea ilegala cu gadget-uri a unor evazionisti
Statul a pierdut un milion 300 de mii de euro din afacerea ilegala a unor evazionisti care au adus in Romania zeci de mii de telefoane mobile si tablete, prin firme fantoma, fara sa plateasca TVA.
Sase persoane au fost arestate in acest dosar, dupa ce inspectorii ANAF si reprezentantii SRI au descoperit schema prin care statul era pacalit.
Inspectorii antifrauda fiscala au gasit un adevarat circuit de societati comerciale suspectate ca au pagubit statul cu peste 6,2 milioane de lei. "Afacerea" ilegala era organizata pe doua planuri diferite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In primul rand erau firmele prin care produsele electronice originale erau aduse din Germania in Romania, fara sa fie declarate. Este vorba de smartphone-uri si tablete de ultima generatie.
Daca nu le declarau, firmele nici nu plateau impozite, totusi ca sa piarda urma produselor si sa ramana cu banii, patronii acestor societati le treceau apoi pe alte firme. Erau entitati nou-infiintate, care figurau pe numele unor persoane cu situatie materiala precara, ba chiar una dintre firme apartinea unui barbat aflat in inchisoare, spun inspectorii anti-frauda.
Al doilea punct forte al evazionistilor era magazinul online. Aveau doua site-uri unde, prin livrari la domiciliu si plata ramburs, au reusit sa vanda zeci de mii de produse la preturi cu 30-40% mai mici fata de site-urile unde aceste gadget-uri sunt comercializate legal.
Tocmai preturile considerate "de dumping", foarte mici in comparatie cu restul pietei, le-au atras atentia celor de la ANAF si SRI, care au predat apoi cazul procurorilor.
Sase persoane au fost arestate pentru 29 de zile in dosarul de evaziune fiscala, dupa ce au fost facute 22 de perchezitii in Bucuresti si Ilfov, la sediile firmelor si in locuintele suspectilor.