Operațiune dramatică de salvare, la Neptun, lângă reședința prezidențială
Operațiune dramatică de salvare pe plaja vilei de protocol din Neptun, rezervată președinților României. Salvamari și paramedici SMURD au încercat - aproape o oră - să resusciteze un turist de 40 de ani din Cluj pe care îl înghițiseră valurile.
Serviciu de Pază și Protecție a permis unui elicopter medical să aterizeze în porțiunea de nisip restricționată, chiar în fața vilei unde este așteptat șeful statului, Klaus Iohannis. Bărbatul este în stare gravă, la spital.
Patru paramedici SMURD l-au resuscitat pe bărbatul de 40 de ani, scos din mare pe plajă vilei de protocol din Neptun, rezervată președintelui României. De la distanță, zeci de turiști asistau la operațiune.
Pe plajă, un elicopter SMURD a fost lăsat de SPP să aterizeze în zona restricționată. Președintele Klaus Iohannis nu este pe litoral, dar are în plan să ajungă și - în zona vilei - se află o parte din echipa lui de protecție.
Elicopterul a coborât la aproape 300 de metri de reședința prezidențială, iar operațiunea de salvare s-a desfășurat la 50 de metri de plajă publică, pe cea cu acces limitat.
După trei sferturi de oră, bărbatul scos din mare a început să aibă, din nou, un puls normal. A fost dus cu elicopterul SMURD la spitalul din Constanța, în stare critică. În urmă, salvamarii încearcau să lămurească în detaliu ce s-a întâmplat.
"L-a tras curentul. A venit salvamarul, l-a căutat, dar nu l-a mai găsit și l-a adus apa la mal, aici. Am fost, l-am tras de mână, l-am scos pe mal", a declarat un bărbat.
Bărbatul ar fi intrat în mare de pe plajă publică alături de doi prieteni.Steagul roșu - care interzice înotul - era, atunci, arborat. El l-a ignorat și curenții puternici l-au purtat în larg.
Vasile Doreș, salvamar: "S-au anunțat colegii noștri din Neptun, din Olimp, au venit cu jeturile, 4 jeturi, l-au căutat, inclusiv salvamarul din zona de aici a înotat peste 200 de metri".
Din cauza curenților periculoși din mare, dimineață, înotul a fost interzis în zona mai multor plaje de pe litoral. Problemele cele mai mari au fost în Olimp, Neptun și Mangalia - dar nici în locurile unde apă a fost calmă echipele salvare nu au stat degeaba.
În aceste secvențe filmate în Mamaia, scafandrii se pregătesc să între în mare ca să caute o femeie ale cărei haine au fost găsite lângă stabilopozi. O dronă a fost adusă ca să survoleze întinderea de apă. Marea tulbure îngreunează operațiunea.
Patru autospeciale de scafandri, 13 subofițeri și un ofițer ISU participa la căutări. Femeia dispărută are 52 de ani și este bibliotecara la Universitatea OVIDIUS din Constanța. Familia nu mai știe nimic de ea de trei zile.