Operă a lui Brâncuși, expusă la 25 de ani după ce a fost furată dintr-un cimitir
Un bust realizat de Constantin Brâncuși a fost expus marți, de ziua marelui sculptor, la Muzeul Județean din Buzău, după aproape 25 de ani.
Opera, realizată pentru un celebru avocat buzoian de la începutul secolului trecut, fusese furată din cimitirul Dumbrava, în octombrie 1995, și recuperată de DIICOT. Dosarul furtului nu a fost încă soluționat. Specialiștii urmează să expertizeze lucrarea, a cărei valoare se poate ridica la câteva milioane de euro.
Lucrarea atribuită lui Constantin Brâncuși - expusă la Muzeul din Buzău - a fost găsită de polițiști în București. Anchetatorii nu au spus deocamdată cine sunt cei care au furat-o.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Deși opera recuperată poartă semnătură marelui artist și o stanța a unei turnătorii din Paris cu care mestrul lucra - autenticitatea ei nu a fost încă pe deplin confirmată. Experții în patrimoniu nu pot spune dacă au în față o copie sau o replică.
Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău: "Ceea ce ni s-a întors nouă la Muzeul județean fiind lucrarea furată din cimitir, cu aceste mistere din jurul ei".
Alexandru Măciucă, expert patrimoniu: "Cu certitudine va pot spune că în niciun caz nu avem de a face cu un fals, deci rămân celelalte două variante, replică sau copie. Urmează acum câteva etape prin care să ne formăm o idee asupra perioadei în care au fost turnate replicile, la comanda cui, iar de abia după aceea experții pot începe cercetarea cu adevărat a lucrării."
Lucrarea atribuită lui Brâncuși a fost furată dintr-un cimitir din Buzău în octombrie 1995. Tot de acolo a dispărut - 10 ani mai târziu - și o replică a operei "Rugăciunea" - semnată tot de marele artist.
Cele două opere au fost așezate inițial în cimitirul din Buzău de familia avocatului Petre Stănescu, apoi vândute Muzeului Național de Artă.
Alexandru Anghel, muzeograf Muzeul Județean Buzău: "După moartea artistului au fost luate, duse la București și în acest loc fiind puse două replici autorizate. Mai târziu, și cele două replici au dispărut, fiind furate."
Pe de altă parte, astăzi, la Târgu Jiu, cu excepția câtorva elevi, veniți cu clasa, puțini știau de ziua marelui artist. Nici măcar cei mai în vârstă nu își mai aminteau.
"-Ziua îndragostiților!
-Da, care indragostiți?
-Nu avem nici un îndrăgostit!
- E ziua lui Brâncuși
-A, da!
-Vi se pare că e ziua lui...
-Nu, că n-au făcut nimic cu casele alea ale lui care se dărâmă."
Mai avem de așteptat și până când UNESCO se va pronunța cu privire la includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor - Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului - de la Târgu Jiu în patrimoniul Mondial.
Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu: "Suntem mai bine pregătiți, dosarul e bine întocmit, se lucrează cu profesioniști care au întocmit dosare la nivel mondial pentru alte situri și au avut rezultate."
Abia anul viitor o comisie ar putea lua în dezbatere dosarul înaintat de România.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!