Casa lui Brâncuși stă să cadă, însă autoritățile nu se grăbesc să o repare. Explicațiile aduse
Înainte să se prăbuşească totul, autorităţile încearcă să salveze ce se mai poate din casa lui Constantin Brâncuşi. Turiştii vizitează între timp o casă muzeu, fără valoare reală.
Şi mai au de aşteptat, până când moştenirea marelui sculptor, preţuit de o lume întreagă, va primi un cadru adecvat şi în ţara în care s-a născut, iar operele sale vor fi înscrise în patrimoniul UNESCO.
În localitatea Hobița, la 25 de km de Târgu Jiu, doar câteva bârne de lemn vechi mai amintesc de copilăria lui Brâncuşi. Casa în care s-a născut artistul a fost mistuită într-un incendiu, iar câteva grinzi salvate au fost folosite la construcţia acestei locuinţe, care stă să cadă. La 100 de metri distanţă autorităţile regimului comunist au amenajat o casa-muzeu atunci când au văzut că localitatea are potenţial turistic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum autorităţile se gândesc să ia măsuri de conservare a vechii căsuţe, dar nu se grăbesc.
"Încercăm să găsim soluţia cea mai bună pentru ca ceea ce a mai rămas să fie pus în lumină", explică Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii.
"Mai avem şi noi în magaziile liceului depozitată o parte din casă, plus acoperişul, dar grinzile acestea, restul, cui aparţin în prezent, au un proprietar, nu au, sunt 13 moştenitori care nu au obţinut încă documentaţie de proprietate", explică Cosmin Pigui, primar comuna Peștișani.
Autorităţile ar vrea să amenajeze o zonă mai mare la Hobița dedicată lui Constantin Brâncuşi care să atragă turişti, dar nu vorbesc deocamdată despre acest proiect.
Cât despre înscrierea în patrimoniul UNESCO a ansamblului de opere Brâncuşi din Târgu Jiu, autorităţile au ratat aceasta ţintă în ultimii ani.
"Probabil că anul viitor se vor relua toate aceste discuţii într o nouă abordare, noi aşteptăm de la comisia UNESCO să demareze acest lucru", a transmis Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii.
Dosarul depus a fost o dată retras pentru că nu era bine scris, iar a doua oară Unesco a răspuns că operele sunt dedicate soldaţilor români morţi în Primul Război Mondial, iar comisia are şi alte solicitări de acest gen şi va lua o hotărâre abia la anul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: casă, autoritati, constantin brancusi, unesco, opere,
Dată publicare:
07-11-2018 19:44