"Omicronul invizibil". Sub-varianta mai transmisibilă care s-a răspândit în Europa
O nouă sub-variantă Omicron, apărută în urmă cu câteva săptămâni, ridică semne de întrebare şi este monitorizată cu mare atenţie de oamenii de ştiinţă, informează AFP şi Reuters.
Deşi noua sub-variantă "nu schimbă datele problemei", potrivit ministrului francez al Sănătăţii, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.
Denumită BA.2, această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii, în special în Europa. A fost poreclită "Omicronul camuflat", sau "Omicronul invizibil", pentru că se răspândește mai repede decât alte sub-variante și este posibil să fi ajuns deja la transmitere comunitară în unele zone, potrivit Euronews.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Noi variante apar cu o regularitate destul de mare", a reamintit joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, în timpul unei conferinţe de presă.
"Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu", a adăugat ministrul francez.
La fel ca varianta Delta de dinaintea sa, varianta Omicron, pe măsură ce s-a răspândit tot mai mult în lume, a generat "fraţi mai mici", sub-variante care conţin una sau două mutaţii în raport cu genomul său original.
Pentru moment, caracteristicile exacte ale noii sub-variante nu au fost analizate. Însă anumite date medicale atrag atenţia specialiştilor: BA.2 ar fi devenit deja majoritară în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria "variantelor îngrijorătoare", nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.
"Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante", a anunţat vineri într-un comunicat agenţia Sante Publique France.
"Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate", a precizat agenţia franceză.
Până în acest moment, noua sub-variantă a fost detectată deja în Franţa, "însă la niveluri foarte scăzute".
În schimb, în Danemarca, ea a înlocuit progresiv BA.1, varianta Omicron "clasică".
"Autorităţile daneze nu au o explicaţie pentru acest fenomen, dar îl monitorizează cu mare agenţie", au transmis specialiştii de la Agence Publique France. La rândul lor, experţii din Franţa "urmăresc cu atenţie datele care sunt obţinute în Danemarca".
La rândul său, Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKSHA) a anunţat vineri că a inclus noua sub-variantă Omicron în categoria "variantelor aflate în curs de investigare", relatează Reuters.
BA.2, care nu prezintă o mutaţie specifică, aşa cum s-a observat în cazul variantei Omicron şi care a permis diferenţierea de varianta Delta, este cercetată de oamenii de ştiinţă britanici, dar nu a fost desemnată "variantă îngrijorătoare".
"Este în natura virusurilor să evolueze şi să dezvolte mutaţii, aşadar era de aşteptat că vom continua să vedem noi variante care apar", a declarat Meera Chand, directoarea departamentului de incidenţă virusologică în cadrul UKHSA.
"Monitorizarea noastră continuă a genomului virusului (SARS-CoV-2, n.r.) ne permite să detectăm noile sub-variante şi să le analizăm pentru a vedea dacă ele sunt importante", a adăugat aceeaşi expertă britanică, medic specialist în microbiologie.