Olanda a devenit cea mai căutată țară pentru studenții români. Cât costă să fii student în străinătate
Este vremea pentru înscrierea la admitere, nu doar la universitățile din țară, ci și la cele din străinătate. Olanda rămâne destinația cea mai căutată, dar în acest an a crescut cererea și pentru Italia și Belgia.
În multe locuri, studenții români reprezintă comunitatea cea mai importantă, după cei ai țării gazdă. Sunt și cazuri în care un student din patru este român.
La Universitatea din Groningen, în Olanda, la specializările informatică și inteligență artificială, aproape un sfert dintre studenți sunt români.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aici învață și Vlad, originar din Constanța. Stă într-un apartament închiriat, împreună cu alți doi tineri din țară și cu un francez.
Bugetul lui lunar este de aproximativ 800 de euro, iar părinții sunt cei care îl susțin.
Vlad Șarlă, student în Olanda: „Chiar sunt foarte mulți studenți români și suntem și foarte bine văzuți!"
Studenții au și un spațiu de socializare generos, astfel încât cei mai mulți rămân în campus până la sfârșitul zilei.
„Fiecare etaj este dotat și cu o sală de mese, iar pe etajul 2 și 4 sala de mese are anexată o terasă", explică el
În același campus, studiază și Diana, din Brașov, aflată în anul trei la inteligență artificială.
Comunitatea de români de aici este una dintre cele mai numeroase.
Diana Catana, studentă în Olanda: „E foarte frumos, că sunt și uniți și mai ieșim împreună!"
La Universitatea Libre, din Bruxelles, sunt peste 600 de români. Andreea tocmai a terminat anul I, la Științe Politice. Se bucură că își poate petrece timpul cu conaționalii ei.
Andreea Stere, studentă în Belgia: „În fiecare zi, este posibilitatea să aud limba română, fix lângă facultate avem un parc foarte, foarte mare și, de obicei, mergem acolo, facem picnicuri, stăm pe iarbă și ne relaxăm și în timpul sesiunii, între examene."
Numărul mare le permite studenților noștri din Belgia să se simtă ca acasă.
Valentin Kiss, student în Belgia: „Sunt o grămadă de români, bem o bere, mâncăm o pizza cu toți studenții."
Cei de la Liga Studenţilor Români din Străinătate spun că la universităţile din Europa sunt acum peste 20.000 de români: 10.000 în Marea Britanie, peste 3.000 în Olanda, 2.000 în Germania și câte o mie în Italia, Spania și Belgia. Instituțiile de învățământ din ultimele trei țări au devenit și ele foarte căutate.
Otilia Apostol, președinte Liga Studenților Români din Străinătate: „Sunt și profesori care au prins drag de români, au prins drag de modul nostru de a învăța care este foarte strict, suntem serioși. Era cumva o glumă pe campusul facultății că limbile de pe campus erau olandeza și româna."
Lisette Smit-Bennermeer, consultantă universitară în Olanda: „Să lucrez cu studenții români este foarte distractiv, pentru că ei se integrează în comunitate foarte bine."
Pentru fiecare an de școlarizare, românii plătesc între 700 de euro în Italia, și 6.000 de euro, în Germania, doar la facultățile private. Și asta pentru că, în Germania, la facultățile publice, nu se plătesc taxe de școlarizare. În Olanda, unele facultăți au taxe de școlarizare relativ mici, iar tinerii își achită în plus cazarea, masa și transportul.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, strainatate, studenti, Olanda, myimpact,
Dată publicare:
16-07-2023 19:52