Oficialii MApN au descoperit pe teritoriul României „elemente care ar putea fi asimilate dronelor”. Surse: O dronă mai veche
Atacurile Rusiei din ultima perioadă asupra regiunii ucrainene Odesa, respectiv asupra portului Izmail de pe fluviul Dunărea, situat în apropiere de graniţa cu România, are efecte directe asupra teritoriului țării noastre.
O echipă de specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale a efectuat marți seară o serie de cercetări în zona localității Plauru din județul Tulcea și a descoperit ”elemente care ar putea fi asimilate dronelor”.
Reprezentanții MAPN au transmis că în prezent are loc ”un proces amplu, în curs de desfășurare”, iar mai multe informații vor fi anunțate la finalul operațiunilor.
Potrivit unor surse guvernamentale, resturile metalie au fost găsite la aproximativ 100 m de apă.
”Acum se defrișează zona cu vegetație. Se pare că ar fi o dronă mai veche. Investigațiile sunt în desfășurare” - au precizat sursele guvernamentale pentru Știrile Pro TV.
Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a declarat pentru Agerpres că ministrul Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu şi şeful Forţelor Aeriene Române, Viorel Pană au fost la Ceatalchioi şi se îndreaptă spre Chilia Veche.
Purtătorul de cuvânt al MApN a subliniat că nu se poate face o legătură de cauzalitate între aceste resturi şi atacurile anterioare asupra ţintelor ucrainene de la graniţa cu România.
În acest context au loc discuţii privind întărirea posibilităţii de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian din zonă.
Portul Izmail a mai fost atacat de Rusia, iar Ministerul Afacerilor Externe din România a condamnat la acea vreme acțiunea rușilor, afirmând că este vorba de încălcări flagrante ale dreptului internaţional, care pun în pericol securitatea alimentară globală şi siguranţa navigaţiei pe Marea Neagră.
De când Moscova s-a retras în iulie dintr-un acord de cereale care a permis Ucrainei să-şi exporte grânele în pofida războiului, Rusia a intensificat bombardarea infrastructurii portuare ucrainene.
La rândul său, Kievul a vizat - cu ajutorul dronelor sale - flota rusă, un petrolier şi chiar podurile care duc spre Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.
Ucraina a organizat, de asemenea, un coridor maritim pentru "Joseph Schulte", o navă cargo care a ajuns săptămâna trecută în Turcia fără a fi atacată de Rusia.