Ucraina insistă că drone rusești au căzut pe teritoriul României. „Nu are rost să nege. Avem dovezi fotografice”
Armata ucraineană a înregistrat noi succese pe frontul din sudul Ucrainei și a lărgit spărtura în apărarea rusească, în jurul orașului Robotine.
Asta, la doar câteva ore după ce Vladimir Putin îi spunea omologului său Recep Erdogan că ofensiva ucraineană a dat greș.
Întâlnirea lui Putin cu președintele Turciei s-a încheiat fără niciun rezultat notabil. Nici măcar în legătură cu exportul de cereale din Ucraina nu s-a ajuns la o concluzie.
Pe de altă parte, Kievul insistă că două 2 drone rusești ar fi expodat luni pe teritoriul României.
Ucraina spune că o dronă rusească s-a prăbușit pe teritoriul României, în timpul raidului aerian asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Ismail și Reni.
Ministerul român al Apărării a negat categoric informația. Și a subliniat că a monitorizat în timp real situatia și "în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului României". Poziția României a fost întărită și de șefa diplomației române, Luminița Odobescu.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe: „Ministerul Apărării și toate instituțiile responsabile din domeniu au monitorizat în timp real situația generată de atacul cu drone al rușilor. Atacul Federației Ruse nu a constituit o amenințare directă asupra teritoriului nostru național sau asupra apelor teritoriale românești”.
Pe seară, ministrul ucrainean de Externe, Dimitri Kuleba, a insistat pe ideea că drone rusești ar fi căzut în România.
Dimitri Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „(România) nu are rost să nege că s-a prăbușit ceva acolo. Noi susținem cu tărie că a fost vorba de drone Shahed care au căzut acolo și avem dovezi. Avem dovezi fotografice că ceva s-a prăbușit acolo (pe teritoriul României)”.
La câteva ore după ce rușii au lovit porturile ucrainene, Vladimir Putin l-a primit, la Soci, pe omologul său turc. Oficial, pe ordinea de zi au fost negocieri pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, acord din care Rusia s-a retras în urmă cu două luni.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vom fi gata să luăm în calcul posibilitatea de a reveni în acordul de export al cerealelor. Vom face asta imediat ce sunt implementate toate acordurile privind ridicarea restricțiilor de export impuse produselor agricole rusești”.
Rușii ar mai vrea, printre altele, ca Vestul să ridice sancțiunile și să permită reîntoarcerea băncilor rusești în sistemul SWIFT, pretenții considerate mult exagerate. Președintele turc spera, cel puțin declarativ, că părțile implicate pot ajunge, totuși, la o înțelegere.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Credem că acordul ar trebui să fie reluat, după ce toate deficiențele vor fi corectate. În particular, Ucraina trebuie să își îmblânzească abordarea, ca să putem lua măsuri comune cu Rusia”.
Cât despre ucraineni...
Dimitri Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Poziția noastră e foarte simplă, anume că acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră ar trebui reluat. Dar nu trebuie reluat cu prețul șantajului, îndeplinind cererile Federației Ruse”.
În acest timp, unitățile ucrainene continuă să atace liniile defensive principale ale rușilor din sudul regiunii Zaporojie.
Ultimele informații arată că ucrainenii au cucerit primele tranșee din așa-numita "Linie Surovikin", iar unii comandanți se așteaptă ca ofensiva să decurgă mai ușor de aici încolo. Tot mai multe imagini cu prizonieri ruși apar pe rețelele sociale, semn că ucrainenii avansează mai repede decât se retrag rușii.
La Moscova, confruntați cu situația critică de pe front, propagandiștii Kremlinului au reluat discuțiile pe tema unui răspuns nuclear rusesc la ofensiva ucraineană.
Andrei Guruliev, membru al Dumei: „Dacă există o încercare de a livra Ucrainei arme nucleare, avem destule metode de a trimite arme nucleare tactice pe toată întinderea Ucrainei și nimeni nu va mai putea să meargă sau să se târască pe acolo. Ăsta e răspunsul nostru, unul chiar simplu, împreună cu trupele noastre trimise la granițele cu Polonia, Slovacia și România”.
Moscova rămâne, însă, izolată în continuare, deși vin semnale tot mai importante de la Phenian, potrivit cărora Coreea de Nord ar fi gata să livreze armament Rusiei. Potrivit New York Times, Kim Jong Un e pe cale să facă o vizită la Moscova, pentru a discuta direct cu Putin în ce condiții i-ar putea trimite ajutoare militare Rusiei.