Oficiali din Ucraina: Ofensiva din sud a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la cea reală

ucraina, armata
Getty

Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de The Guardian.  

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în trei zile. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării, conform News.ro.

„A fost o mare operaţiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate naţională devenit ofiţer de presă pentru brigada Bohun a forţelor speciale ucrainene.

„Rusia s-a gândit că va fi în sud şi şi-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se aşteptau mai puţin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică şi să fugă”, susţine el.

La 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunţat că a început ofensiva mult aşteptată din regiunea Herson. Dar soldaţii de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menţionate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacţie la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme.

Citește și
Klaus Iohannis ține blocat de 25 de ani postul de profesor în Sibiu. Explicațiile oficiale
Iohannis: Trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene din sud au ocupat mai multe sate – nu este puţin lucru, având în vedere puterea raportată a poziţiilor ruseşti şi unul care, totuşi, a dus la răniţi.

Şi totuşi, capturarea acestor mici sate din regiunea Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit dintr-o dată o mare ştire internaţională.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a insistat asupra unui „regim al tăcerii” şi le-a interzis temporar jurnaliştilor să viziteze primele linii din Herson.

Dar Berezovets a spus că agitaţia mass-media în jurul ofensivei din sud a fost o campanie coordonată de dezinformare a Ucrainei, care vizează forţele ruse, care se construia de câteva luni.

A avut succes în a provoca Rusia să mute echipamente şi personal pe frontul de sud, inclusiv parţial din regiunea Harkov, a spus Berezovets.

„Între timp [băieţilor noştri] din Harkov li s-au oferit cele mai bune arme vestice, în mare parte americane”, a declarat el.

O parte a operaţiunii speciale a implicat îndepărtarea informatorilor din părţile controlate de forţele ucraineene în Harkov, pentru a-i împiedica să transmită ruşilor informaţii despre pregătirile Ucrainei, a declarat o sursă militară care cunoaşte detaliile operaţiunii.

„[Informatorii] au fost aproape complet îndepărtaţi. Ei erau în mare parte civili ucraineni normali, dar erau nişte agenţi ruşi sub acoperire ca civili ucraineni”, a spus sursa. „Ruşii habar nu aveau ce se întâmplă”, a continuat.

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea, descriind-o ca o regrupare şi susţinând că forţele ruseşti s-au retras din Izium şi din oraşul Balakliia pentru a întări fotţrlr pe frontul Doneţk.

„A fost efectuată o operaţiune de trei zile privind retragerea şi transferul organizat al grupului de trupe Izium-Balakliia pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Presa de stat rusă şi bloggerii au confirmat că soldaţii ruşi au fost forţaţi să se retragă pe scară largă din Harkov.

Trupele ucrainene au îndepărtat în ultimele zile forţele ruse dintr-o serie de aşezări din regiunea pe care Moscova a ocupat-o încă din primele zile ale invaziei sale.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forţele ucrainene au eliberat peste 30 de aşezări în regiunea Harkov.

Un localnic din Izium, care a preferat să rămână anonim, a spus că trupele ucrainene au intrat în oraş. Înainte de aceasta, „forţele de ocupaţie ruse s-ai retras rapid, lăsând în urmă muniţii şi echipamente”.

Recucerirea oraşului Izium de către Ucraina ar putea fi cel mai important succes al său de la începutul invaziei.

”Prin capturarea oraşului din apropiere, Kupiansk, forţele ucrainene au reuşit să întrerupă liniile de aprovizionare pentru formaţiunile ruse care controlează zona Izium”, a declarat Serghei Kuzan, expert militar la Centrul de Securitate şi Cooperare din Ucraina.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 200. Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski susține că această iarnă va decide soarta războiului cu Rusia: „Va fi un punct de cotitură”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că această iarnă va fi un "punct de cotitură" în războiul țării sale cu Rusia, după o serie de succese militare înregistrate din această săptămână.

Kremlinul se laudă că atacă trupele ucrainene în Harkov și mii de persoane au fugit în Rusia în ultimele ore
Kremlinul se laudă că atacă trupele ucrainene în Harkov și mii de persoane au fugit în Rusia în ultimele ore

Forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei) cu lovituri de precizie, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

 

ramzan kadirov, vladimir putin
Ramzan Kadîrov a cedat nervos. Liderul cecen amenință că se va duce peste Vladimir Putin: „S-au făcut greșeli”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov este revoltat de faptul că Rusia a decis să își retrage din trupe, din sud-estul Ucrainei, și promite că îl va contacta direct pe președintele rus Vladimir Putin.

ucraina, armata, razboi
Trupele Ucrainei au ajuns la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Rusia. Ucrainenii fac progrese uriașe pe front

Forțele ucrainene au avansat la nord de Harkov, până la 48 km de granița cu Rusia, și presează, de asemenea, spre sud și est în aceeași regiune.

tanc rusesc capturat ucraina
Soldații lui Putin au abandonat zeci de tancuri în timp ce fugeau din calea trupelor Kievului

Îndelung mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare, menită să distragă atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, recunosc responsabili de la Kiev, citaţi de ziarul The Guardian.

macron, putin
Macron i-a cerut lui Putin retragerea "armelor grele şi uşoare" de la Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a declarat omologului său rus Vladimir Putin că "ocupaţia rusă se află la originea riscurilor" la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi i-a cerut să retragă "armele grele şi uşoare".

Citește și...
Imaginile groazei, într-un sat din Ucraina, eliberat după șapte luni de ocupație rusă
Imaginile groazei, într-un sat din Ucraina, eliberat după șapte luni de ocupație rusă

Armata ucraineană a înregistrat succese majore în contra-ofensiva inițiată la începutul lunii, pe fronturile din estul țării. În ultimele ore, mai multe localități au fost eliberate. Iar mai multe unități rusești sunt la un pas de a fi încercuite.

Iohannis: Trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia
Iohannis: Trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj că, în timp ce continuăm să sprijinim Ucraina în drumul său spre restabilirea păcii, ”trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia”.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.