Oficial britanic: E ilegal sa prelungim restrictiile de munca pentru romani si bulgari
Mark Harper, secretarul de stat britanic pentru Imigratie sustine ca Marea Britanie nu se va confrunta cu un aflux de muncitori romani si bulgari, dupa anularea restrictiilor de munca, la 1 ianuarie 2014.
Totodata, Mark Harper a respins propunerea legislativa a unui grup de parlamentari conservatori care sustineau prelungirea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari cu inca cinci ani, relateaza publicatia Independent, in editia online.
Secretarul britanic sustine ca o asemenea masura ar putea fi declarata nula in justitie. "Aceasta masura nu este posibila din punct de vedere legal" a declarat Harper intr-o conferinta de presa, la sediul Ministerului de Interne.
El a subliniat ca Guvernul nu este multumit de venirea unor noi migranti, dar a sugerat ca acestia ar putea sa mearga mai degraba in Germania, Italia si Spani.
Harper crede ca dupa anularea restrictiilor impuse pe piata britanica a muncii la 1 ianuarie 2014, de aceasta data, nu se va repeta situatia de acum zece ani, cand in tara a venit un val de polonezi.
Harper i-a criticat totodata pe conservatorii care au cerut ca aceste "controale tranzitionale" impuse romanilor si bulgarilor pe o perioada de sapte sa fie extinse dupa 1 ianuarie.
Oficialul a catalogat drept "o prostie" incercarea de a prezice numarul de persoane care ar putea sa vina in M.Britanie. Fostul ministru britanic de Interne a declarat saptamana trecuta, a adaugat Harper, ca a fost comisa o "greseala spectaculoasa" in 2004, cand estimari academice sugerau ca in tara, la vremea respectiva, ar fi urmat sa vina doar 15.000 de polonezi si est-europeni.
Secretarul a subliniat ca nu intentioneaza sa comita o asemenea greseala acum.
"Este o diferenta mare fata de (situatia din) 2004, cand eram singura tara importanta care nu avea controale tranzitionale, iar toate celelalte tari mari aveau. Oricine a vrut sa munceasca legal aici a venit in Marea Britanie", a spus secretarul de stat.
Harper a adaugat ca alte opt tari (Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Franta) anuleaza de asemenea aceste masuri la 1 ianuarie si ca, in tari ca Italia si Spania, exista deja comunitati importante de romani si bulgari.
Peste trei milioane de romani au plecat la munca in strainatate de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana (UE) pe 1 ianuarie 2007, marea majoritate in Spania, care le-a deschis deja piata muncii.
Cu o luna jumatate inainte ca Marea Britanie sa ridice barierele din calea muncitorilor romani si bulgari, un grup de parlamentari conservatori britanici au incercat sa obtina prelungirea cu 5 ani a restrictiilor de munca.
Sustinatorii propunerii cred ca pierderea controlului asupra sosirii lucratorilor romani si bulgari in Marea Britanie va pune o presiune o presiune uriasa pe serviciile publice si va ingreuna eforturile britanicilor de a gasi locuri de munca.
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: Marea Britanie, romani, imigranti, restrictii de munca,
Dată publicare:
21-11-2013 13:54