Vacanța la mare începe cu tarife de trei ori mai mici față de vârful de sezon. Cei care își rezervă un sejur prin programul „Litoralul pentru toți” trebuie să știe că se anunță reprize lungi de soare și temperaturi de peste 20 de grade.

Singurul dezavantaj este că, deocamdată sunt puține terase și restaurante deschise. Marea, în schimb, este la fel de frumoasă.

Românii care cumpără un sejur în staţiunile de la Marea Neagră, până pe 20 iunie, se pot caza cu tarife reduse chiar și cu până la 65% faţă de vârful de sezon. Cele mai căutate stațiuni sunt Mamaia și Eforie Nord.

Cristian Bahalescu, vicepreședinte ANAT Sud Est: "Este un tarif imbatabil din punct de vedere competițional cu alte piețe, iar turiștii care vin acum sunt pensionarii, în mod special, cei care au disponibilitate, nu au copii la școală și care vor să se bucure de aerosoli, să viziteze muzee, să se plimbe pe plajă".

Ștefan Necula, managerul unei agenții de turism:
"Pentru acest sezon există o creștere a numărului de turiști ce vor să vină prin oferta Litoralul pentru toți, creșterea o prognozăm undeva la 20 la sută."

Tarifele la cazare pornesc de la 68 de lei pe noapte, camera dublă, la un hotel de 3 stele, în Eforie, și de la o sută de lei în Mamaia.

Prețuri pe litoral până pe 20 iunie, conform litoralulromânesc.ro

Mamaia 3 stele/de la 100 lei camera/noapte/2 adulți
Mamaia Nord 2 stele/de la 75 lei camera/noapte/2 adulți
Eforie Nord 3 stele/de la 68 lei camera/noapte/2 adulți
Neptun 3 stele/de la 126 lei camera/noapte/2 adulți
Saturn 2 stele/de la 71 lei camera/noapte/2 adulți

Tarife reduse găsiți și în stațiunile din sudul litoralului. La Neptun, prețurile pornesc de la 126 de lei pentru o cameră dublă pe noapte, în timp ce la Saturn este cu aproape 50% mai ieftin.

Corina Misircu, hotelier: "Așteptăm primii turiști începând cu weekendul acesta iar pentru ei am pregătit pachete de cazare cu mic dejun/vom avea șezlongurile pe țărm, aproape de apă."

"-Pentru relaxare.
(Reporter)-Cum e vremea?
-Foarte frumoasă, și aș îndemna și pe alții să vină în această perioadă, e liber, e liniște, e frumos.
(Reporter)-E mai bine decât în full sezon?
-Mult, mult mai bine."

"( Reporter)-Vă place marea în extrasezon?
-Da da, pentru că e liniștită și noi care suntem de vârsta noastră, dorim liniște, vă dați seama dacă ar fi aici iulie, august, septembrie, ce ar fi, o nebunie."

Însă, deocamdată, în stațiunile de pe litoral sunt prea puține terase deschise așa ca, dacă vreți să mancați ceva, căutati din vreme un local.

Restaurantele cu autoservire, mult apreciate de clienți, nu sunt încă deschise.

În Portul Tomis funcționează însă, la foc continuu, toate restaurantele cu specific pescăresc, iar cei care vor să facă o plimbare cu barca pot ieși pe mare să vadă delfinii.

Plajele sunt amenajate si în Mamaia și în Eforie

Turiștii care vor ajunge în Mamaia la sfârșitul lunii mai se vor putea plimba cu telegondola. O călătorie costă 25 de lei și, timp de 12 minute, puteți admira stațiunea, dar și marea de la înălțime.

Ionuț Anghel, administrator eforieonline.ro: "E primul an în care Eforie își așteaptă turiștii mult mai devreme, s-a terminat faleza, după cum vedeți arată extraordinar de bine, în Eforie Sud e aproape gata. Este stațiunea cu cele mai multe baze de tratament de pe litoral/sunt undeva la vreo 4 restaurante, pescării cu specific pescăresc."

La fel ca în anii trecuţi, sejururile cumparate prin programul "Litoralul pentru toți" pot fi achitate şi cu vouchere de vacanţă. Meteorologii anunță peste 20 de grade pe litoral în perioada următoare, iar apa mării avea 16-18 grade.