Ofertă din ce în ce mai săracă pentru cei care își caută o locuință nouă. De ce au crescut prețurile
Cei care sunt în căutarea unei locuințe noi au o ofertă din ce în ce mai mică.
Se construiește mai puțin decât în anii trecuți, iar în unele orașe aglomerate deja de blocuri noi, scăderea este și de 30%. Între timp, prețurile au tot urcat în medie cu peste 15%.
Casele și apartamentele scoase la vânzare în toată țara, în al doilea trimestru al acestui an, sunt mai puține cu 6 procente față de anul trecut, potrivit unei analize imobiliare.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cea mai mare scădere este înregistrată de locuințele noi. Cu alte cuvinte, s-a construit mai puțin.
În Cluj-Napoca, oferta s-a redus cu 29%. Iar în București, scăderea este de 25%. Asta înseamnă cu peste 10.000 de locuințe mai puține scoase la vânzare. Și în Iași s-a înregistrat o scădere de 17%.
Alexandru Pricop, consultant imobiliar: „Estimăm că la finalul lui 2024 vom înregistra cel mai mic număr de locuințe noi finalizate din ultimii 5 ani. Se obțin din ce în ce mai greoi autorizațiile de construire în București. La Cluj la fel, sistemul este foarte greoi.”
Pe de altă parte, în ultimii ani, mulți au amânat cumpărarea unei locuințe, din cauza dobânzilor mari și a inflației. Iar tendința i-a descurajat pe unii dezvoltatori.
Daniel Crainic, director de marketing portal imobiliare: „Ținând cont de condițiile pe care le-au traversat în ultimii doi ani, condiții mai dificile de piață, au ales să își amâne planurile de dezvoltare și să le etapizeze. Prețuri mai mari la materiale, care au venit într-un climat cu o încredere scăzută a cumpărătorilor.”
Însă acum, în așteptarea scăderii dobânzilor la creditele imobiliare, cererea începe să apară. Analiștii au constatat o creștere chiar și cu 50% a interesului pentru apartamente și case noi, în unele orașe, cum ar fi în Capitală.
Acest dezechilibru a dus la o creștere a prețurilor, în medie cu aproape 15% față de acum un an. Dintre orașele mari, cel mai mult au crescut în Brașov, cu 17%. Cel mai mare preț pe mp este în Cluj-Napoca, 2.700 de euro, iar cel mai mic în Iași - 1541 de euro.