Octavian Jurma: Valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet. Vaccinaţi-vă, mai ales dacă aţi trecut prin boală
Epidemiologul Octavian Jurma afirmă, luni seară, că valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami, iar dacă infecţiozitatea noii tulpini - B.1.1.529 - se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet.
”De unde provine estimarea că Omicron este de 5x mai infecţios decât Delta? Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine. Probabil că estimarea finală a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scăzută, însă aceleaşi metode au prognozat că Delta este cu 70% mai infecţioasă decât Alpha. Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, cu un avantaj de 50% faţă de Alpha, va imaginaţi ce ravagii poate face Omicron şi cu un avantaj de "doar" 100% faţă de Delta”, a scris, luni seară, pe Facebook, Octavian Jurma.
Potrivit acestuia, este important de remarcat că aceste este un avantaj relativ nu absolut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai uşor populaţie care a trecut deja printr-un boală într-o ţară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populaţie similară cu România). Deci încă nu ştim dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populaţie mult mai îmbătrânita şi mai vulnerabilă). Există semne că Omicron se răspândeşte cu rapiditate în Europa şi prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron”, a mai scris medicul.
Potrivit acestuia, în faţă unei tulpini atât de infecţioase masca FFP2 şi chiar FFP3 devine un mijloc de protecţie absolut esenţial imediat cum ieşim din casă şi chiar în spaţii libere în care ne aflăm în proximitatea unei alte persoane la mai puţin de 2 m.
”Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanţă sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puţin de 1 minut. Va imaginaţi cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiţii în România dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, aşa cum ştiam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecţie a populaţiei. Dacă infecţiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”, a mai scris medicul.
”Rugaţi-va că veştile că Omicron este mai puţin virulent (grav) decât Delta pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate să fie adevărate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 săptămâni în Africa de Sud, deci în această săptămâna vom avea şi primele date statistice legate de spitalizare. A, era să uit. În Africa de Sud e vara acum. În Europa e iarnă. Vaccinaţi-va, mai ales dacă aţi trecut prin boală. Faceţi-va boosterul, e un privilegiu că e liber. Purtaţi masca. Bucuraţi-va de sărbători alături de cei dragi. Omicron nu este o ameninţare iminentă pentru România. Aşa cum facem noi testările, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor”, a a adăugat medicul.