Obligativitatea purtării măștii ar putea să fie eliminată de la orele de sport. Ce spun specialiştii
Regula care impune purtarea măștii de protecție la orele de sport, în sală ori afară pe teren, ar putea fi eliminată.
Ministrul Educației a făcut această propunere, dar trebuie să se consulte și cu ministrul Sănătății. Părerile specialiștilor sunt împărțite, mai ales pentru orele de sport desfășurate în interior.
Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii prevede purtarea măștii de către toți elevii și profesorii în timpul orelor de educație fizică și sport.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Înainte să facă propunerea, ministrul Educaţiei s-a uitat la şcolile din ţările europene.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Austria nu solicită purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică, Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită. Estonia nu solicită. Ministerul educaţiei susţinând această regulă precum în Luxamburg, portul măştii este obligatoriu de la vestiar până la locul în care se efectuează ora de educaţie fizică, nu şi în timpul orei. Vom avea şi punctul de vedere medical."
Această propunere urmează să fie discutată şi cu ministrul Sănătăţii. Specialiştii au însă păreri diferite.
Mihai Craiu, pediatru: „Masca în sine ar putea să le creeze dificultăţi respiratorii şi cu siguranţă într-un spaţiu de sport exterior este inutilă. Câtă vreme faci un efort fizic şi ea se umezeşte prin aburire nu mai constituie niciun fel de sursă de protecţie, ba din contră ar putea să fie un impediment. Copiii care hiperventilează cu masca pe faţă să aibă ameţeli, să rişte să se lovească, să cadă. Cei mari trebuie să înţeleagă că trebuie să poarte masca, cei din anii terminali pot fi manageriati altfel"
Masca ar urma să fie eliminată şi atunci când ora de educaţie fizică se desfăşoară în interior. S-ar putea crea însă adevărate focare într-un spaţiu închis, dacă nu se respectă reguli stricte.
Brândușa Petruțescu, imunolog: „Efortul fizic într-un spaţiu închis, care deseori e insuficient ventilat, poate să ţină geamurile tot timpul deschise, implică riscuri de transmitere a virusului. Mai ales că în timpul exercițiilor fizice creşte frecvenţa respiratorie, fluxul respirator, se elimină mai multe particule virale, care, dacă nu avem mască se pot împrăştia până la 5 -6 metri."
Exerciţiile pot fi adaptate de profesorul de sport pentru interior, iar elevii pot fi plasaţi la un metru şi jumătate - doi metri distanţă unul faţă de celălalt. O soluţie ar fi împărţirea pe grupe, iar geamurile ar trebui să fie constant deschise, spun specialiştii.